Ebolarokotteita testataan Liberiassa – rokotteet turvallisia

Tutkijat suunnittelevat listaavansa Liberiassa 27 000 henkilöä, joita ebola voi uhata.

Ebolan vastaisen valistuskampanjan seinämaalauksia Liberian pääkaupungissa Monroviassa maaliskuuss 2015. Kuva: Ahmed Jallanzo / EPA

Kahta kehitteillä olevaa ebolarokotetta on testattu Liberiassa yli 600 henkilölle. Yhdysvaltojen allergia- ja infektiotautien tutkimuksesta ja ehkäisemisestä vastaavan viranomaisen NIAID:n mukaan rokotteet ovat turvallisia.

Rokotetestit tehtiin alunperin Yhdysvalloissa 20 henkilölle. Rokotteet tunnetaan VSV-EBOV ja VSV-ZEBOV- nimillä. Lääkeyhtiö GlaxoSmithKline ja NIAID ovat kehittäneet toisen rokotteista. Toinen rokote on Kanadan terveysviranomaisen Public Health of Agency of Kanadan kehittämä.

Ebolaepidemia tunnistettiin ensimmäisen kerran Länsi-Afrikassa viime vuoden maaliskuussa ja kuolleita on jo 10 0000 ihmistä. Tällä hetkellä viruksen aiheuttamaan verenvuototautiin ei ole lääkettä tai rokotetta. Kansainvälinen terveysjärjestö WHO on antanut vihreää valoa rokotetutkimukselle, jotta rokotteen kehittämistä nopeutettaisiin.

Tutkijat suunnittelevat listaavansa 27 000 ebolariskin vaarassa olevaa henkilöä Liberiassa, esim. hoitohenkilökuntaa. Kenttäkoe 3 alkoi maaliskuun alussa Guineassa VSV-EBOV -rokotteella.