1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Pekka, Pätkä ja Kaunis Veera – näitä elokuvia on kuvattu Etelä-Karjalassa

Pyysimme Etelä-Karjalan Radion kuuntelijoilta kertomaan, mitä Etelä-Karjalassa kuvattuja elokuvia he muistavat ja millaisissa kohtauksissa maakunta esiintyy.

elokuvat
Siiri Angerkoski on tehnyt kaikkein eniten rooleja suomalaisissa elokuvissa.
Siiri Angerkoski on tehnyt kaikkein eniten rooleja suomalaisissa elokuvissa.Suomen Elokuva-arkisto

Etelä-Karjalan Radion kuuntelijat tarttuivat ahkerasti puhelimiin ja lähetysikkunan kommenttikenttään, kun pyysimme heiltä tietoa maakunnassa kuvatuista elokuvista. Kokosimme vinkeistä kiinnostavimmat.

Nainen Taipalsaarelta soitti ja kertoi, että Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta -elokuvaa oli kuvattu Haikkaanlahden rannalla.

Eräs mieskunntelija puolestaan kertoi, että elokuvan yksi kohtaus oli kuvattu Lappeenrannan lähellä olevassa saaressa. Saareen oli kuljetettu venellä kapteeni Pekkasen hevonen ja hevosen nimi oli ollut Ramiro.

Hopeaa tajan takaa -elokuvan alussa oli nähty Joutsenon kirkko. Toinen mies muisteli, että tuon elokuvan jokin kohtaus oli kuvattu silloisella Lappeenrannan rautatieasemalla.

Manillaköysi-elokuvassa on kohtaus, missä hullu kiipeää valkoisen talon katolle. Tuo talo on Konnunsuolla Lappeenrannassa.

Manillaköysi-elokuvassa on kohtaus, jossa lahdataan sikoja. Kohtaus on kuvattu Luumäellä.

Punahousuja ja tohtoreita

Mies kertoi nähneensä elokuvan, jossa oli kuvattu Lappeenrannan Raastuvankatua, (kohtaa, missä ajotiet ovat eri tasossa). Elokuva oli kertonut rakuunoista. Elokuva oli jäänyt miehen mieleen, koska hänen äitinsä oli ollut tuossa kohtauksessa jossakin kadun varressa.

Miessoittaja kertoi, että rakuunoista kuvattu elokuva Punahousut oli kuvattu kokonaan Lappeenrannassa. Epäillään, että tuo Raastuvankadun kohtaus oli myös samaisesta elokuvasta vuodelta 1939.

Tohtori Zivagon kohtaus, missä juna kulkee jossain Siperissa on kuvattu Parikkalan vanhalla raideosuudella.

Viitisen vuotta sitten Lappeenrannan Ylämaalla Pätärin talomuseon alueella kuvattiin Hiljaisuus-elokuvaa. Talomuseo sai salamasta pahat vahingot pari vuotta sitten.

Rauni Molbergin Tuntematon sotilas -elokuvan Petroskoi-kohtaus vuodelta 1984 on kuvattu Lappeenrannan Linnoituksessa.

Pekka ja Pätkä salapoliiseina. Kohtaus, jossa Pekka ja Pätkä saapuvat Lappeenrannan satamaan.

Lue seuraavaksi