Earth Hour -pääkaupungissa poljettiin sähköt tulishow'hun – katso kooste Lahden satamasta

Kynttilöiden valossa ihmiset miettivät omia tottumuksiaan ja toivoivat, että lapsiperheissä pelattaisiin pimeän aikaan noppapelejä tietokonepelien sijaan. Myös Lahti pimensi maamerkkejään satojen miljoonien ihmisten tavoin lauantai-iltana.

ilmiöt
Sibeliustalo pimeni myös Earth Hourin takia.
Meeri Niinistö / Yle

Lahti on tänä vuonna Suomen virallinen Earth Hour -pääkaupunki. Satamassa juhlittiin kasvishernesopan äärellä kynttilöiden loisteessa. Rannan tuntumassa nähtiin myös tulishow, ja sähköt taustamusiikin soittamiseen polkivat Lahden seudun ympäristöpalveluiden työntekijät.

Valojen sammuttamisen lisäksi hanketta vetävä WWF Suomi suositteli sammuttamaan somen ja ylimääräiset koneet sekä keskittymään vastuulliseen ruokaan. Ennätyssuureen Eart Houriin osallistui tänä vuonna yli 170 maata ympäri maailman. Suomessa teemana oli maailman suurin kynttiläillallinen.

– Voimme olla ylpeitä lahtelaisia siitä, että meidät valittiin pääkaupungiksi. Lahdessa on tehty uusiutuvaan energiaan liittyvä isoja investointeja. Tällaisilla tempauksilla muistutetaan, että pienemmilläkin teoilla on merkitystä, sanoo Lahden seudun ympäristöpalveluiden Eira Rosberg.

Ystävykset Leena ja Leena tulivat Lahden satamaan tunnelmoimaan kaupungin pimentävää tuntia. Valot sammuivat vähitellen, ja esimerkiksi konserttitalo ja radiomastot sammuttivat valonsa.

Toivottavasti lapsiperheissä on tänään pelattu noppapelejä kynttilän valossa!

– Toivottavasti lapsiperheissä on tänään pelattu noppapelejä kynttilän valossa! Olisi mahtavaa, että ihmisten ei tarvitsisi panikoida sitä, miten selviää tunnin ilman koneita.

– Haluan ehdottomasti olla yhteisissä tempauksissa mukana. Näissä pysähdytään miettimään, mikä on maailman tila. Nuo hautakynttilät tuossa ovat aika symbolisia. Pieni suru on maapallon puolesta. Vaikka on kylmä, täällä voi tuntea sellaisen lämmön. Ihmiset ovat toistensa kanssa ja somekin on kiinni.

"Mulla on taskulamppuja"

Vaikka Earth Hour on pääosin keskustelun herättelyä, on myös konkreettisia hyötyjä vuosien varrella saatu aikaan, sanoo WWF Suomen tiedottaja Kaisa Ryynänen.

– Tämä antaa osviittaa siitä, kuinka moni on valmis tekemään töitä asioiden eteen. Kerätään adresseja ja asioita tapahtuu. Galápagossaarilla kiellettiin eräänä vuonna muovipussien käyttö. En tiedä, onko tämä enää voimassa, mutta sen Earth Hour ainakin sai aikaan, kertoo Ryynänen.

Myös 4-vuotias Teo on tullut perheensä kanssa Lahden satamaan. Teo sammutti valot kotoa ennen lähtöä.

– Mä kyllä näen pimeässä. Vaikka tulee näin pimeää, eikä joka paikassa ole valoa, niin silti mä nään.

Lahden seudun ympäristöpalveluiden Eira Rosberg miettii, että ehkäpä katuvalojen valaistusta voitaisiin Lahdessa vähentää. 4-vuotias lahtelaispoika on samaa mieltä.

– Mulla on kyllä taskulamppuja.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.