Näkökulma: Aika kypsyy Viron venäläispuolueelle

Vakavasti sairaan Edgar Savisaaren poistuminen Viron keskustapuolueen johdosta synnyttänee maahan venäläisvähemmistön etuja ajavan kielipuolueen, kirjoittaa Ylen Viron toimittaja Risto Vuorinen.

Yle maailmalla
Risto Vuorinen
Risto VuorinenYle

Viron Narvasta on tullut kansainvälisen lehdistön vaelluskohde. Venäjän rajalla sijaitseva kaupunki kiinnostaa, koska sitä on veikattu Venäjän aggression seuraavaksi kohteeksi.

Narva on ollut vuosisatojen ajan rintamakaupunki idän ja lännen välisissä kahakoissa. Kun Venäjän presidentti Vladimir Putin puhuu "Ruskii Mirista" – Venäjän maailmasta – on venäjänkielinen Narva osa tuota maailmaa.

Sen puolesta puhuu myös se, että vain 40% narvalaisista on Viron kansalaisia. Suurimmalla osalla narvalaisista on taskussaan Venäjän passi tai sitten ns. harmaa passi, eli heidän kansalaisuuttaan ei ole määritelty.

Narvalaiset eivät kuitenkaan halua olla osa Putinin Venäjää. Kansainvälinen lehdistö välittää reportaaseissaan selkeän sanoman: Se mikä tapahtui Krimillä, ei ole mahdollista Koillis-Virossa.

Narvassa ei ole kunnollista teatteria, konserttitaloa, urheilukenttää eikä uimahallia

Vaikka Narvassa ja laajemminkin Koillis-Virossa on paljon ratkaisemattomia ongelmia, näyttävät kyselyjen tulokset, että alueen väestö kokee elämänlaadun olevan Viron puolella selvästi parempi kuin Venäjällä, rajan itäpuolella.

Mutta kun koillisvirolainen vertailee elinolojaan Viron muiden osien oloihin, havaitsee hän helposti, että Koillis-Viro ja Itä-Virumaa ovat Viron takapajuloita.

Viron kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Narvassa ei ole esimerkiksi kunnollista teatteria, ei konserttitaloa, ei urheilukenttää eikä uimahallia.

Kun Narvaa vertaa Viron toiseksi suurimpaan kaupunkiin Tarttoon, on ero räikeä. Oikeastaan kaikki se, mikä löytyy Tartosta, Etelä-Viron keskuksesta, puuttuu Koillis-Viron Narvasta.

Itäisen Viron asukkaat moittivat Viron todellisia päättäjiä haluttomuudesta parantaa koillismaan oloja. Ennen parlamenttivaaleja alueella kiertäneet kansandustajaehdokkaat tapasivat pettyneitä, loukkaantuneita, katkeria ja väsyneitä ihmisiä. Heistä suuri osa oli menettänyt jo toivonsa maan päättäjiin.

Koillis-Viron poliittinen ääni on ollut tähän asti lähes yksinomaan Viron keskustapuolue. Puolue on saanut vähintään 80% kannatuksestaan Viron venäjänkieliseltä väestöltä.

Puolueen pitkäaikainen puheenjohtaja Edgar Savisaar osasi harjoittaa Virossa neljännesvuosisadan ajan politiikkaa, joka piti kansallisuuksien väliset jännitteet aisoissa.

Edgar Savisaaren seuraajaViron keskustan puheenjohtajaksi valitaan kevään aikana.

Kun venäjänkielisille syntyy oma puolue, ei se enää tyydy äänettömästi virolaisten päättäjien politiikkaan

Samalla päättyy yksi aikakausi Viron politiikassa. Aikakautta voisi kutsua jälkisosialistikseksi lintukodoksi.

Valittiinpa keskustan uudeksi puheenjohtajaksi kuka tahansa, muodostuu puolueesta repivän taistelun näyttämö.

Ainakin kolme Viron puoluetta käynnistää kilpailun saadakseen keskustan johtohahmot loikkaamaan omiin riveihinsä.

Viron politiikantutkijoiden yleinen arvio on, että keskustaa uhkaa hajoaminen useiksi eri osiksi. Suurimmaksi ryhmäksi muodostunee venäläinen ryhmittymä.

Se jatkaa osaltaan Edgar Savisaaren perintöä venäjänkielisten toiveiden venttiilinä. Mutta tämä ryhmittymä on kielivähemmistönä radikaalimpi ja äänekkäämpi.

Se ryhtyy esittämään tiukkoja vaatimuksia venäjänkielisten aseman parantamiseksi. Virolla on edessään eri kansallisuuksien välisen kitkan lisääntyminen, arvioivat politologit.

Edgar Savisaaren poistuminen Viron ja myös sen pääkaupungin politiikasta aloittaa siis uuden aikakauden.

Kun venäjänkieliselle väestölle syntyy oma puolue, ei se enää tyydy äänettömästi virolaisten päättäjien harjoittamaan politiikkaan.

Ja elleivät Viron tulevat hallitukset kuuntele radikaaleja, venäjänkielisiä johtajia, kuunnellaan heitä edelleen Narvan itäpuolella ja aina Kremlissä asti.