Salon polkupyörätehtaalla menee lujaa

Tehtaalla valmistetaan parhaimmillaan sata pyörää päivässä ja määrä kasvaa. Uusin menestystuote on läskipyörä, jonka tuotanto alkaa maalis–huhtikuun vaihteessa.

talous
Salossa valmistuu tänä vuonna 13 000 polkupyörää.
Salossa valmistuu tänä vuonna 13 000 polkupyörää.Vesa-Matti Ruuska / Yle

Salon polkupyörätehtaalla menee hyvin. Kaksi vuotta sitten toimintansa aloittaneen tehtaan työntekijämäärä on nelinkertaistunut. Kahdenkymmenen hengen tiimi valmistaa tänä vuonna 13 000 polkupyörää.

– Meillähän on kova draivi päällä. Menee hyvin ja menee varmaan vielä paremmin tulevaisuudessa, koska kysyntä on jopa yllättänyt, sanoo tehtaan toimitusjohtaja Tapio Palomäki.

Polkupyörä on ehkä enemmän muodissa tänä päivänä kuin pitkään aikaan.

Jari Komulainen

Tämän kevään uutuus kotimaisilla polkupyörämarkkinoilla on urbaani läskipyörä. Salon polkupyörätehtaan kehittämän menopelin valmistus on juuri alkanut.

Yhteistyökumppani uskoo, että tänä keväänä myydään jo tuhatkunta pyörää.

– Se on lähinnä nuorille pojille tarkoitettu pyörä, joka on tämmöinen cool, citypyörä, jossa on vähän normaalia leveämmät renkaat, sanoo pyöriä toimittavan Solo-Internationalin toimitusjohtaja Jari Komulainen.

Läskipyörät kiireellä keskusliikkeisiin

Kahdeksankymmentä prosenttia Salossa valmistettavista polkupyöristä on peruspyöriä. Tulevaisuudessa asiat voivat olla toisin. Odotukset urbaanin läskipyörän ja varsinaisen leveärenkaisen läskipyörän eli fatbiken suhteen ovat kovat. Jälkimmäisen valmistus aloitetaan Salon polkupyörätehtaassa ensimmäisenä Suomessa.

– Osat saapuvat meille ensi viikolla. Heti kun me saamme komponentit niin saman tien alkaa valmistus, ja ensi viikon lopulla ne on jo keskusliikkeissä, Palomäki sanoo.

Läskipyöriä on myyty Suomessa vasta vuoden verran, mutta jonkinlaisesta hitistä on kyse jo nyt. Suosion uskotaan edelleen kasvavan.

– Tämmöinen varovainen arvio on, että 5 000–7 000 tullaan myymään nyt tänä vuonna, Komulainen sanoo.

Salon polkupyörätehdas on yksi Suomen kolmesta polkupyörän valmistajasta ja Helkaman jälkeen toiseksi suurin. Tehtaat valmistavat pyöriä yhteensä noin 50 000 vuodessa ja suunta on ylöspäin.

– Polkupyörä on ehkä enemmän muodissa tänä päivänä kuin pitkään aikaan, Komulainen sanoo.