1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Hautausmaasta tuli eläinten ruokapöytä: peurat popsivat kukat ja variksen juovat vedet maljakoista

Tänä keväänä ovat peurat, jänisekset ja varikset aiheuttaneet tavallista enemmän tuhoja hautausmailla Hämeenlinnassa. Vähäluminen talvi ja lisääntyneet eläinkannat ovat nostaneet ei-toivottujen vierailuja. Houkuttimina toimivat tuoreet kukat ja kukkamaljakoiden vesi.

luonto
Katkotut kukat ja myllätyt asetelmat hautakummulla
Eläimet käyvät jatkuvasti Hämeenlinnan hautausmailla syömässä kukat hautapaikoilta. Jäljelle jäävät katkotut varret. Hämeenlinnan-Vanajan seurakunta

Hämeenlinnan hautausmailla herättiin hirvieläinten vierailuihin, kun omaisilta tuli valituksia katkotuista ja kadonneista kukista.

Tänä keväänä on nähty eläinten aiheuttamia vahinkoja tavallista enemmän, liekö vähäluminen ja leuto talvi tehnyt ravinnonhakureissuista tavallista helpompia.

Etenkin Ahveniston ja Vuorentaan haudoille tuodut tuoreet kukat ovat maistuneet eläimille. Hautausmaat ovat metsäisessä maastossa.

Seurakunnan hautaustoimen päällikön Kari Laihon mukaan kadonneista kukista on aiheutunut pahaa mieltä läheisensä haudalla vieraileville omaisille.

Kauniiden kukkien sijaan jäljellä on ollut pelkkiä kukanvarsia.

– Olemme ohjeistaneet vahtimestareita jo etukäteen kertomaan omaisille, että kauriit voivat tulla ja syödä kukkalaitteet, kertoo Kari Laiho Ylelle.

Peurat oppivat kukkatarjoilun päälle

Kauriit ovat hautausmaille jääneiden sorkanjälkien perusteella paljastuneet säännöllisiksi hautausmaavieraiksi. Ne näyttävät aiheuttavan suurimman osan vahingoista.

Lintujen tarkkailu on myös todistanut kuinka varikset, naakat ja korpit ovat oppineet napsimaan maljakoista pois, jotta linnut pääsevät juomaan maljakoiden vettä.

– Jos vettä ei maljakossa olekaan, niin varikset ovat voineet suutuspäissään kiikuttaa maljakon jonnekin kauemmaksi, Laiho tietää.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta muistutetaan, että Luonnonvarakeskuksen lumijälkilaskennan mukaan erityisesti metsäjänis-, rusakko- ja metsäkauriskannat ovat runsastuneet viime talvesta.

Seurakuntayhtymän kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunta on yrittänyt löytää erilaisia keinoja vahinkojen torjumiseksi, mutta toistaiseksi turhaan.

Lue seuraavaksi