Nuoret rakentavat entistä vähemmän – rakennuslupien määrä kääntyi laskuun Kymenlaaksossa

Pientalorakentaminen näyttää hiipuneen Kouvolassa. Omakoti- tai paritaloja varten myönnettyjen rakennuslupien määrä laski kaupungissa lähes kolmanneksella vuosina 2012–2014.

Kotimaa
Omakotitalon rakennustyömaa.
Omakotirakentajat joutuvat tekemään verottajalle rakentamisilmoituksen heinäkuun alusta lukien. Kimmo Hiltunen / Yle

Pientalorakentaminen näyttää hiipuneen Kouvolassa. Syyksi myönnettyjen pientalorakennuslupien vähentymiseen rakennusvalvontapäällikkö arvioi työpaikkojen vähentymisen ja sen, että nuoret muuttavat työn perässä pois Kouvolasta. Myöskään vanhemmat ihmiset eivät enää rakenna omakotitaloja samaan tahtiin kuin aiemmin.

Kouvolassa omakoti- tai paritaloja varten myönnettyjen rakennuslupien määrä laski lähes kolmanneksella vuosina 2012–2014. Vuonna 2012 lupia myönnettiin yhteensä 71 kappaletta, kun vuonna 2014 määrä oli 51 kappaletta.

– Vanhemmat ihmiset muuttavat taajamiin kerrostaloihin, minkä takia kerrostalo ja rivitalorakentaminen on säilynyt ennallaan, kertoo sähköpostin välityksellä tavoitettu Kouvolan kaupungin rakennusvalvontapäällikkö Tapani Ryynänen.

Myös Kotkassa omakotitalojen rakennuslupia haettiin viime vuonna toissavuotista vähemmän. Vuonna 2014 lupahakemuksia oli 19, kun vuonna 2013 niitä oli yhteensä 23.

– Käsityksemme mukaan yleinen taloudellinen tilanne alueella on vaikuttanut haettujen rakennuslupien määrään, kertoo Kotkan kaupungin rakennusvalvonnan toimistosihteeri Ulla Hämäläinen.

Vapaa-ajan asuntoja rakennetaan lähes entiseen malliin

Vaikka Kouvolassa myönnettyjen omakoti- tai paritalolupien määrä on vähentynyt, niin vapaa-ajan rakennuksien kohdalla ei ole tapahtunut suurta muutosta. Vuosina 2012–2014 Kouvolassa myönnettiin rakennuslupa yhteensä 80:lle vapaa-ajan asunnolle.

Kotkassa vapaa-ajan rakennuksille lupia on haettu viime vuosina vain kourallinen. Esimerkiksi vuonna 2013 lupahakemuksia tuli rakennusvalvonnalle ainoastaan yksi ja viime vuonna neljä.

Kuluvan vuoden aikana Kotkassa on haettu 98 rakennuslupaa. Tapani Ryynänen arvioi, että tänä vuonna Kouvolassa pientalorakennuksia varten haettujen rakennuslupien määrä pysyy noin 50– 80:ssä. Ryynänen arvioi myös, että asuinkerrostalojen ja rivitalojen rakentamisen määrä pysyy ennallaan. Viime vuonna Kouvolassa myönnettiin rakennuslupa yhdelle kerrostalolle.