Nykysäveltäjä Kaija Saariaho yllätettiin Hämeenlinnassa omalla 80-luvun vinyyliharvinaisuudella

Säveltäjä Kaija Saariaho vieraili Hämeenlinnassa ja yllättyi millainen kulttuurikaupunki on ollut ja on yhä. Jean Sibelius -sävellyskilpailun tuomariston puheenjohtaja Saariaho sai myös signeerata harvinaisen oman Saksassa julkaistun levynsä vuodelta 1985. Yle Hämeen toimittaja Kari Mustonen oli löytänyt vinyyliharvinaisuuden edellisiltana paikallisesta levykaupasta.

kulttuuri
Säveltäjä Kaija Saariaho signeeraa levyä

Huippusäveltäjä Kaija Saariaho oli maaliskuussa ensimmäistä kertaa hieman pitemmän ajan Hämeenlinnassa.

Pariisissa asuva ja pitkin maailman kuuluisimpia konserttitaloja liikkuvaan Saariahoon Sibeliuksen syntymäkaupunki teki kuitenkin vaikutuksen.

– Impression, kuten Kaija Saariaho itse sanoi.

Saariaho saapui lähes suoraan New Yorkista. Hän kertoi kuunnelleensa Isossa Omenassa tuoreeltaan Sakari Oramon johtamaa Sibeliuksen viulukonserttoa. Teos oli tehnyt vaikutuksen niin paikallisiin kuin Saariahoonkin.

Saariaho levytti vuonna 1984 RSO:n ja Esa-Pekka Salosen kanssa   

Hämeenlinnassakin Kaija Saariaho yllättyi positiivisesti kun hän pääsi signeeraamaan omistuskirjoituksen suorakaiverrusvinyyliinsä vuodelta 1985. Levy on nimeltään "Verblendungen - Jardin Secret I - Laconisme De L'Aile - ...Sah Den Vögeln", Label:BIS (siirryt toiseen palveluun) ‎– LP-307.

Olin sopinut seuraavaksi päiväksi Saariahon kanssa haastattelun Yle Hämeeseen, koska hän toimi Jean Sibelius -sävellyskilpailun tuomarina.

Haastattelua edeltävänä iltana poimin levykaupan vinyylihyllystä tuon Kaija Saariahon, Radion sinfoniaorkesterin ja Esa-Pekka Salosen levyn.

Hämeenlinnan Palokunnankadun Sibelius Centerin vastapäätä sijaitsevaan pieneen levykauppaa minut vei sisäinen intuitio ja palkanmaksupäivä.

Saariahon nuoruusvuosina taltioitu levy maksoi 25 euroa.

Led Zeppelinin basisti jututti myös Saariahoa

Iloisesti yllättänyt säveltäjä kirjoitti harvinaiseen vinyylilevyn kansiin mieluusti omistuskirjoituksensa.

Kaija Saarihon kanssa tuli myös puheeksi, miten nykyään musiikissa kaikki on sallittua, globaalia ja usein eri tyylisuunnat ylittävää.

Kerroin myös lukeneeni paria vuotta aiemmin Kaija Saariahon haastattelun, joka oli tehty Tukholmassa, Polar Musicin palkintogaalassa.

Haastattelun teki John Paul Jones, eli Led Zeppelinin basisti. Saariaho muisteli haastattelun olleen hauska. Se löytyy yhä netistä (siirryt toiseen palveluun).

Kaija Saariahon vinyyli on nyt levyhyllyssäni, ja ajatus on hankkia tällaista musiikkia lisääkin. Magnus Lindbergin, Kaija Saariahon ja Jukka Tiensuun musiikkia tuli aikanaan 1980-luvun alussa kuunneltua ja äänitettyäkin radiosta. Saariahon albumin ohessa myös ostin samalla kertaa Eric Claptonia, Robin Troweria, ja Blondia.

Saariahon töitä kuulee seuraavaksi huhtikuussa Kansallisoopperassa. Kesällä säveltäjä ratkaisee Tokiossa suuren japanilaisen sävellyskilpailun.