Hyppää sisältöön

Ikebana tuo suomalaiseen pääsiäiskoristeluun tuulahduksen Japanista

Perinteisiin pääsiäiskoristeisiin haetaan vaihtelua Japanista. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa opastetaan, kuinka suomalaiseen pääsiäiskoristeluun yhdistetään japanilaista ikebana -asettelutaidetta. Suomessa yleisin koulukunta on Sogetsu, joka vanhoja linjoja rikkova suuntaus.

Kuva: Liisa Kontturi

Ikebana on japanilaista kukka-asettelutaidetta, jonka perinteet ulottuvat vuosisatojen päähän. Ikebana –kukka-asetelmat ovat niukkalinjaisia ja niissä kiinnitetään erityistä huomiota symboliikkaan. Kukka-asetelma rakennetaan kolmioajattelun mukaan.

– Asetelmassa on kolme tasoa. Korkeimpana on oksa, joka symboloi taivasta tai Herraa. Keskelle tulee ihmistä symboloiva lyhyempi oksa, joka asetetaan tietyssä kulmassa korkeimman oksan alapuolelle. Kolmas oksa asetetaan kaikista matalimmalle ja se symboloi maata, ilomantsilainen harrastaja Liisa Kontturi hahmottelee.

Kontturin mukaan ikebana –kukka-asetelmat sopivat hyvin suomalaiseen pääsiäisen viettoon.

– Muna symboloi uutta elämää. Samalla tavalla elämän kiertokulkua kuvastaa myös ikebana.

Sogetsu yleisin koulukunta Suomessa

Japanissa ikebanan juuret ulottuvat satojen vuosien taakse ja eri tyylilajien edustajia ja koulukuntia on useita. Suomessa yleisin koulukunta on Sogetsu, joka on moderni, vanhoja linjoja rikkova ikebana -suuntaus.

Kuva: Liisa Kontturi

Sogetsun ajatus perustuu siihen, että kukka-asetelmia voi tehdä kuka tahansa, missä tahansa. Perinteisten ikebana -koulukuntien ajatteluun kuuluu se, että asetelma pitää rakentaa sillä paikalla, johon asetelma valmiina laitetaan.

Suomessa ikebana-opettajia on Kontturin arvion mukaan eniten Helsingin seudulla, mutta harrastajia ja aiheesta kiinnostuneita löytyy koko ajan enemmän myös muualta Suomesta.

– Varmaankin tuhansia ihmisiä löytyy, jotka ovat käyneet ikebanan peruskursseilla.