1. yle.fi
  2. Uutiset

''Puoli vuotta raakaa työtä'' – Arktiset askeleet esittelee Suomen parhaimmat nuoret tanssiharrastajat

Valtakunnallinen tanssitapahtuma Arktiset askeleet tanssitaan tänä vuonna 30:ta kertaa. Tapahtuma kerää viikonlopuksi saman katon alle Oulun ammattikorkeakoululle tanssin harrastajia sekä alan opiskelijoita erikoiskoulutusluokilta ja ammatillisista koulutuksista eri puolilta Suomea. Osallistujia on ennätysmäärä.

kulttuuri
Arktiset askeleet
Ari-Pekka Sirviö / Yle

Lähes mustaksi pimennetty konserttisali Oulun ammattikorkeakoulun kulttuurin ja tekniikan yksikössä toimii tulevan viikonlopun ajan 62 tanssiryhmän esiintymispaikkana. Alkuvuonna järjestettyihin alkukarsintoihin osallistui ennätykselliset 255 tanssiryhmää.

Tanssikasvatuksellinen näkökulma on tärkein.

Liisa Kontturi-Paasikko

– Joka vuosi päätämme, että yli kuuttakymmentä ei oteta, mutta tälläkin kertaa hellyttiin ja otettiin vähän enemmän, tapahtuman johtaja Liisa Kontturi-Paasikko naurahtaa ja jatkaa, että maksimi on kuitenkin saavutettu, sillä viikonlopun aikana ei yksinkertaisesti ehditä enempää.

Tapahtuma on kasvanut pienestä alueellisesta isoksi valtakunnalliseksi tapahtumaksi, joka järjestetään vuosittain. Vuorovuosina osallistujaikäluokat vaihtelevat: tänä vuonna vuorossa ovat yläkouluikäiset ja siitä vanhemmat tanssin harrastajat ja opiskelijat, ensi vuonna kisaavat alakouluikäiset ja sitä nuoremmat.

Tapahtuman johtaja Liisa Kontturi-Paasikko Oulun ammattikorkeakoulun konserttisalissa.
Tapahtuman johtaja Liisa Kontturi-Paasikon mukaan tanssiryhmät käyvät läpi tiukan seulan.Noora Takamäki / Yle

– Tanssikasvatuksellinen näkökulma on tärkein. Pyrimme saamaan mahdollisimman paljon eri tanssilajeja ja -genrejä mukaan, jotta harrastajat pääsevät näkemään ja kokemaan niitä laajalla skaalalla, Kontturi-Paasikko jatkaa.

Tapahtuma järjestetään yhdessä Oulun ammattikorkeakoulun ja Tanssialan Tuki ry:n kanssa. Itsekin järjestön Oulun läänin puheenjohtajana toimiva Kontturi-Paasikko iloitsee siitä, että Oulu on tanssikaupunki

– Kovasti jännitämme, miten kaikki esiintyjät ja kävijät sopivat näihin uusiin tiloihin.

Kotkantien kampuksen konserttisali vetää ainakin 250 katsojaa. Lisäksi esityksiä voi seurata streamin kautta.

Esityksen taustalla on tuntikaupalla työtä

Konserttisalin lavalle osoittaa iso valonheitin ja se täyttyy nopeasti tanssijoista. Tanssiesitys näyttää soljuvan vaivattomasti eteenpäin, mutta ilman raakaa työtä kaunista jälkeä ei synny.

– Meidänkin teoksia on tehty noin puolisen vuotta, ja kyllä tämä vaatii treenausta vähintään viikoittain, mielellään useamminkin, esiintymään tullut Anni Koponen kertoo.

Tanssi on kuulunut Koposen elämään jo pitkään eikä osallistuminen Arktisiin askeliin ole suinkaan ensimmäinen.

Anni Koponen Oulun ammattikorkeakoulun konserttisalissa.
Anni Koposelle esiintyminen Arktisissa askelissa on jo tuttua.Noora Takamäki / Yle

– Tämä on jo aika mones vuosi, en edes muista lukumäärää, Koponen nauraa.

Koponen esiintyy kahdessa eri kansantanssiryhmässä, Nuorisoseura Vilikkaan Hässäkässä ja Oulunsuun Nuorisoseuran Polokkareissa. Hyvin monet harrastajat kokeilevat eri tanssityylejä ja -lajeja.

– Kansantanssit ovat tällä hetkellä oma juttuni, mutta olen aloittanut nykytanssilla ja show-tanssiakin olen kokeillut.

Koposelle tanssista tulee myös ura, sillä nuori nainen opiskelee ensimmäistä vuottaan tanssinopettajalinjalla. Tanssin harrastajille ja alan opiskelijoille tapahtuma on erinomainen verkostoitumismahdollisuus.

– Tämä on todella mahtava tilaisuus, koulun puolesta on esimerkiksi workshopeja. Lisäksi täällä näkee eri lajien harrastajia ympäri maan.

Noora Takamäki / Yle Oulu

Lue seuraavaksi