Nigerian armeija väittää tuhonneensa Boko Haramin päämajan

Nigerian armeija väittää tuhonneensa ääri-islamistien päämajan juuri ennen huomenna järjestettäviä presidentinvaaleja.

Ulkomaat
Päiväämätön Boko Haramin itsestään välittämä kuva.
Päiväämätön Boko Haramin itsestään välittämä kuva.EBU

Nigerian armeija väittää tuhonneensa ääri-islamistisen Boko Haram-järjestön päämajan Gwozan kaupungissa maan koillisosassa. Tietoa ei ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

Tuhoa kylväneet kapinalliset valtasivat Gwozan viime elokuussa ja julistivat kaupunkiin islamilaisen lain. Nigerian koillisosa on ollut laajalti Boko Haramin hallinnassa.

Armeijan mukaan iskussa kuoli useita terroristeja ja useita otettiin vangiksi. Operaatio jatkuu edelleen kaupungissa ja sen ympäristössä.

Ilmoitus Boko Haramin päämajan valtaamisesta tulee juuri ennen huomenna Nigeriassa järjestettäviä presidentinvaaleja.

Monet asiantuntijat ovatkin kysenalaistaneet armeijan väitteen kapinallisten laajasta joukkopaosta Nigerian koillisosassa.

Vaaleja lykättiin kuudella viikolla Boko Haramin vastaisen operaation takia. Myös naapurimaat Niger, Kamerun ja Tšad ovat osallistuneet Boko Haramin vastaiseen taisteluun, jonka aikana on vallattu takaisin useita kaupunkeja kapinallisilta.

Boko Haram on ilmoittanut tavoitteekseen islamilaisen valtion perustamisen Nigerian pohjoisosaan. Järjestö aloitti aseelliset iskut kuusi vuotta sitten. Konfliktin aikana on tapettu tuhansia ihmisiä. Joidenkin arvioiden mukaan uhreja on ollut 12 000.

Viime vuonna maailmanlaajuista huomiota herätti Boko Haramin tekemän yli 200 koulutytön sieppaus.

Lähteet: AP