Miksi hometaloja on niin paljon? "Olisin aika hermanni, jos tietäisin"

Kiire suunnittelussa ja rakentamisessa ovat usein syynä talojen sisäilmaongelmissa. Porin perusturvan kiinteistöpäällikkö Kari-Matti Haapalan mukaan ei kuitenkaan löydy täysin yksiselitteistä vastausta siihen, miksi hometaloja on niin paljon.

tekniikka
Mies aprikoi remontin keskellä.
Jari Pelkonen / Yle

Noormarkun entinen kunnantalo on säästynyt kosteusvaurioilta ja sisäilmaongelmilta. Vuonna 1959 valmistunut rakennus palvelee kesästä lähtien kirjastona. Porin perusturvan kiinteistöpäällikkö Kari-Matti Haapala arvioi mainiosti kestäneen talon perustuksia mallikkaaksi.

– Tässä on hyvät ja jykevät rakenteet. Perustamisolosuhteet eli pohja on kunnossa. Ei ole tullut kosteusrasitusta alapohjan kautta. Kiinteistöä on myös hoidettu ja huollettu hyvin, Haapala kehuu.

Osan hankaluuksista aiheuttaa kiire suunnittelussa ja rakentamisessa. Ihan viime aikoina on tullut muovimatoista johtuvia ongelmia. Se on puhdasta tietämättömyyttä.

Porin perusturvan kiinteistöpäällikkö, Kari-Matti Haapala

Kaikki rakennukset eivät kuitenkaan ole yhtä hyvin tehtyjä ja säilyneitä kuin Noormarkun tuleva kirjasto. Esimerkiksi Porin kaupungilla on käsissään useita julkisia rakennuksia kuten kouluja, jotka kärsivät sisäilmaongelmista.

– Osan hankaluuksista aiheuttaa kiire suunnittelussa ja rakentamisessa. Ihan viime aikoina on tullut muovimatoista johtuvia ongelmia. Se on puhdasta tietämättömyyttä. Välillä taas pinnoitteet eivät ole sopineet yhteen.

Yksiselitteistä vastausta ei Haapalalta joka tapauksessa löydy siihen, miksi home- tai sisäilmaongelmista kärsiviä taloja on niin paljon.

– Olisin aika hermanni, jos siihen tietäisin yksiselitteisen vastauksen.

Talonhuolto avainasemassa

Kiinteistöpäällikö Kari-Matti Haapalan mukaan julkisissa ja yksityisissä rakennuksissa on tilastollisesti suurin piirtein saman verran sisäilmaongelmia. Ison käyttäjämassan ja median kiinnostuksen myötä julkisten rakennusten alennustila on vain useammin otsikoissa.

– Julkiset rakennukset vaikuttavat monen ihmisen elämään, joten ne saavat enemmän huomiota ja julkisuutta. Niin sen kuuluu ollakin, Haapala sanoo.

Satakunnan ainoa sertifioitu rakennusterveysasiantuntija Piritta Salmi näkee monien nykyisten sisäongelmien johtuvan talojen huolimattomasta käytöstä.

– Kyllä rakennuksia pitää edelleen huoltaa. Niistä pitää huolehtia ja tarkastaa, että kaikki toimii ja ilmanvaihto pitää päällä eikä säästää asioissa, mitkä liittyvät rakennuksen huoltoon.