1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Festarikesä Oulun seudulla henkii 90-lukua ja kotikutoisuutta

Oululainen festarikesä on tänäkin vuonna tulvillaan esiintyjätaivaan kirkkaita ja vähän hailakampiakin tähtiä. Moni artisti esiintyy useassa eri tapahtumassa Oulussa ja lähiseudulla. Valinnan varaa on kuitenkin kaikille musiikkimauille.

Kuva: Ari-Pekka Sirviö / Yle

Isoimmin

Oululaisen festarikesän itseoikeutettu suurtähti on kaksipäiväinen Qstock heinäkuun lopulla 24.-25.7. Tuttujen kotimaisten kärkinimien lisäksi Qstock luottaa naapurimaiden tarjontaan: esiintyjälistalta löytyy yksi virolainen ja kolme ruotsalaisesiintyjää, kovimpana näistä tietenkin The Sounds, joka heittää vuoden ainoan Suomen-keikkansa juuri Qstockissa. Suomalaiselta keikkataivaalta Qstockiin ehtivät ainakin lauantain pääesiintyjä Nightwish ja Suomen euroviisuedustaja Pertti Kurikan nimipäivät. Suuret ulkomaiset nimet loistavat vielä poissaolollaan. Vasta hieman yli puolet 60 esiintyjästä on julkaistu, joten vielä on lupa odotella lisää.

Qstockin lipunmyynti on alkanut ja lippujen kanssa kannattaa olla hereillä, sillä festari on myyty loppuun kahtena edellisenä vuonna. Joulun alla myytyjen ennakkojoululippujen myyntiä on rajoitettu niin, että asiakasta kohden on korkeintaan kymmenen lippua. Viime vuonna yksityishenkilöiden jälleenmyymien festarilippujen hinnat nousivat nettikaupoissa satoihin euroihin. Qstock on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista festareista.

Pientä ja kotikutoista

Aina festarin ei tarvitse olla iso ollakseen suosittu. Tästä oivallisia esimerkkejä ovat muutaman vuoden järjestetyt Bättre Folk Festival 26.-28.6. Hailuodossa ja Koiteli Elää -festivaali 15.8. Kiimingin Sahasaaressa.

Bättre Folk uudistuu kolmipäiväiseksi, mutta se ei ole tapahtuman suurin muutos. Musiikin lisäksi Hailuodossa on tulevana kesänä tarjolla myös kirjallisuutta, muun muassa työpajoja ja keskustelutilaisuuksia. Laajalle yleisölle tuttuja esiintyjiä ovat ainakin Reino Nordin, Matti Johannes Koivu, Kauko Röyhkä ja Riikka Pulkkinen. Luvassa on mielenkiintoinen annos viihdettä äärilaidasta toiseen.

Vain päivän mittainen Koiteli Elää on pienuudestaan huolimatta, tai ehkä juuri siksi, saanut liudan kovia nimiä esiintyjälistalleen. Heistä tunnetuimpia ovat pääesiintyjä CMX:n ohella muun muassa Aurora, Atomirotta ja Heikki Silvennoinen Band. Koiteli Elää -festarin hengen mukaisesti esiintyjinä kuullaan myös monia paikallisia, musiikkimaailman pienempiä nimiä. Festari myydään vuosi toisensa perään loppuun ja lipunmyynti tälle vuotta on jo käynnissä.

Ysärifaneille

Vannoutuneille 90-luvun faneille Oulu ja lähiseutu tarjoavat herkkua kerrakseen. Oulun rantahietikoilla voidaan heinäkuun alussa 3.-4.7. jammailla Summer Party Nallikarin merkeissä. Keskikesän juhlan aikana viihdyttää Kalajoen juhannus, joka totuttuun tyyliinsä tarjoaa nykypäivän tähtiä ja ysärisuosikeita.

Perinteinen Kalajoen juhannus on kiinnittänyt ulkomaan tarjonnasta muun muassa Basshunterin, Princessan ja Alexian, joista kaksi jälkimmäistä ovat taattuja 90-luvun helmiä. Suomalaisesiintyjiä ovat ainakin tiuhaan Pohjois-Pohjanmaalla keikkaileva Haloo Helsinki! sekä Popeda ja JVG.

Vasta toista kertaa järjestettävä Summer Party tuo Nallikarin rannalle kahdeksi päiväksi niin ikään lähinnä 90-luvulla mainetta niittäneitä esiintyjiä. Nallikarissa voi erheensä korjata, jos sattuu missaamaan Kalajoen juhannuksen, sillä Basshunter ja Princessa tulevat myös Ouluun. Muita tanssijalkaa vipattamaan laittavia esiintyjiä ovat DJ SASH!, Sabrina, CASCADA ja Paradisio.

Pelkkää kotimaista

Kiinnostavan lisän oululaiselle musiikkikentälle tuo Rotuaari Piknik 8.-11.7. Festarin esiintyjäkaarti koostuu nimittäin totutusti ainoastaan suomalaisista artisteista. Nelipäiväinen festari ei esiintyjämäärällään shokeeraa, sillä päivittäin lauteille nousee vain kolme esiintyjää. Rotuaari Piknikissä voi kuulla ainakin Apulantaa, Sannia, Kaija Koota, Anna Abreuta ja Haloo Helsinkiä!. Lipunmyynti on ollut käynnissä jo joulukuusta asti.

Kovempaa kamaa

Hyvin erilaisen mausteen musiikkikesään tuo 7.-8.8. järjestettävä Jalometalli, joka pitää yllä Oulun mainetta Suomen hevipääkaupunkina. Nimekkäät brittiyhtyeet Saxon ja Cradle of Filth houkuttelevat massoja, mutta myös yleisöä on kuunneltu tänä vuonna, sillä kovasti toivottu kanadalaisyhtye Annihilator saapuu viimein Ouluun.

Metallikattaus on hyvin ulkomaalaispainotteinen, mutta suomalaisväriä tuovat jyväskyläläiset Lost Society ja Constantine. Neljättätoista kertaa järjestettävä tapahtuma palaa juurilleen Kuusisaareen, liput ovat jo myynnissä.

Harkitse ainakin näitä

Kaikilla festareilla juokseminen rasittaa kukkaroa, mutta ainakin muutamat tapahtumat on syytä ruksia kalenteriin. Haloo Helsinki! jää syksyllä tauolle, joten ennen ansaittua paussia yhtye kannattaa käydä kurkkaamassa Qstockissa, Kalajoella tai Rotuaari Piknikissä. Myös moni muu esiintyjä, esimerkiksi Kaija Koo, Olavi Uusivirta ja Sanni, piipahtavat kesän aikana Oulun seudulla tiuhaan. Suosikkiartistin voikin bongata parhaassa tapauksessa moneen otteeseen.

Oululaisyleisöä sykähdyttää Qstockissa esiintyvä Juliet Jonesin sydän, joka palaa esiintymään entiseen kotikaupunkiinsa 15 vuoden tauon jälkeen. Qstockissa yllättää myös Musta Paraati, vokalistinaan Herra Ylppö, joka esiintyy ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen sekä Ville Valon yhden miehen yhtye Rambo Rimbaud.

Suomen kauneimmaksi festivaaliksi tituleerattu Koiteli Elää kannattaa käydä kurkistamassa jo pelkästään kauniin miljöön vuoksi. Maisemissa Kiimingin Sahasaarelle ei häviä ainakaan hailuotolainen Bättre Folk. Rauhallisemman fiiliksen havittelijoille pikkufestarit ovat oivallinen vaihtoehto.

Oulun juhlaviikkoja vietetään 30.7.-30.8. Juhlaviikkojen aikana Oulu ja Oulun seutu ovat tulvillaan musiikkia laidasta laitaan. Ohjelma on vielä osin varmistumatta, mutta taiteista voi nautiskella ainakin Ilmakitaransoiton MM-kisoissa 26.-28.8. ja Oulun Taiteiden Yössä 20.8.

Noora Takamäki / Yle Oulu