Pietarin kuvernööri Ylelle: Tervetuloa suomalaiset

Pietarin kaupunki houkuttelee ulkomaisia yrityksiä lupaamalla helpottaa yritysten sijoittumista kaupunkiin. Yritysilmapiirin muutoksen taustalla on huoli talouskriisin ja EU:n pakotteiden myötä vähentyneistä ulkomaisista sijoituksista.

talous
Georgy Poltavchenko kuvernööri Pietari Venäjä
Pietarin kuvernööri Georgi Poltavchenko Yle

Pietarin kuvernööri Georgi Poltavchenko sanoo, että ulkomaisten yritysten investointien vähenemisen korvaa Venäjän oman teollisuustuotannon laajentuminen. Pietarin ja Leningradin alueen valtiollisen tilastopalvelun Petrostatin mukaan investoinnit pääomaan kasvoivat kahdesta kolmeen prosenttia.

– Erityisesti lääketeollisuus sekä korkean teknologian sotatarviketeollisuus ovat laajentuneet Pietarissa, sanoo kuvernööri Georgi Poltavchenko Ylen haastattelussa.

Poltavchenko arvioi kasvun jatkuvan myös tätä vuonna, vaikka esimerkiksi General Motors ilmoitti aiemmin tässä kuussa sulkevansa Pietarissa sijaitsevan GM:n autotehtaan ja lopettavansa siellä välittömästi Chevrolet- ja Opel-mallien valmistuksen.

EU:n talouspakotteiden ja Venäjän talouskriisin seurauksena useimmat Pietarissa toimivista suomalaisyrityksistä ovat joutuneet sopeuttamaan toimintaansa.

– Olemme iloisia, etteivät kaupungissa toimivat suomalaiset yrittäjät ole kuitenkaan kokonaan lopettaneet toimintaa, sanoo Poltavchenko.

Hänen mukaansa tämä helpottaa yritysten sijoittumismahdollisuuksia jatkossa, kun suomalaiset lähtevät taas laajentamaan tuotantoa Pietarissa.

– Olemme havainneet kiinnostusta lähteä rakentamaan tuotantolaitoksia uuteen talousalueeseen, jatkaa Poltavchenko.

Venäjällä toimiva eurooppalaisten yritysten etujärjestö AEB arvioi, että ulkomaalaisten yritysten investoinnit Pietarin seudulle tulevat käynnistymään uudelleen aikaisintaan loppuvuodesta. Järjestöön on liittynyt noin 600 yritystä, joista 160 on Pietarissa toimivia suomalaisyrityksiä.

– Koko federaation tasolla ulkomaisten yritysten investointi-ilmapiiri on olematon tällä hetkellä, mutta kuvernöörin viesti on, että Pietarissa halutaan selkeästi olla vuorovaikutuksessa investoreiden kanssa, sanoo AEB:n Luoteis-Venäjän johtokunnan puheenjohtaja Timo Mikkonen.

Venäjän halu suosia kotimaista tuotantoa näkyy entistä selvemmin esimerkiksi julkisissa tarjouskilpailuissa.

– Pro-Russia trendin myötä tuontitavaroilla on vaikeuksia päästä loppukilpailuun, jos korvaava venäläinen tuote on tarjolla, sanoo Mikkonen.

Mikkosen mielestä suomalaisten yritysten tulisikin nähdä nykyisen kriisin yli ja tehdä suunnitelmia sen pohjalta.

– Tällä hetkellä on vielä parempi katsoa, mutta kun tilanne rauhoittuu, on aika palata investoimaan.