Hyppää sisältöön

Ruotsalainen Nobel-kirjailija Tomas Tranströmer on kuollut

Tomas Tranströmer oli Skandinavian tunnetuimpia runoilijoita. Hän voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2011.

Tomas Tranströmer vuonna 2011. Kuva: Fredrik Sandberg / EPA

Ruotsalainen Nobel-kirjailija Tomas Tranströmer on kuollut, kertoo hänen kustantajansa Bonnier ja Ruotsin akatemia.

Tranströmer oli kuollessaan 83-vuotias. Hän voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2011.

Tukholmassa 15. huhtikuuta 1931 syntynyt Tranströmer oli Ruotsin tunnetuimpia ja luetuimpia runoilijoita. Hänen esikoisteoksensa 17 runoa ilmestyi vuonna 1954.

Tranströmeriltä julkaistiin kaikkiaan 14 runokokoelmaa ja omaelämäkerta hänen lapsuus- ja nuoruusvuosistaan. Hänen teoksiaan on käännetty yli 60 kielelle.

Tranströmer oli mieltynyt surrealistiseen ilmaisuun. Hän tutki teoksissaan ihmisen sisäisen minän ja ympäröivän maailman suhdetta. Hänen ilmaisuaan on kuvattu riisutuksi ja äärimmilleen tiivistetyksi hänen maalatessaan kuvia unenomaisesta tietoisuudesta. Hänen runojaan on luonnehdittu maallisiksi rukouksiksi.

Tranströmeriltä on julkaistu suomeksi teokset Eläville ja kuolleille, Totuuden kynnys, Surugondoli ja Kootut runot 1954 - 2000, joka sisälsi koko hänen siihenastisen tuotannon.

Tranströmer oli voittanut myös Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 1990, Neustadtin kansainvälisen kirjallisuuspalkinnon vuonna 1990, Ruotsin akatemian pohjoismaisen palkinnon vuonna 1991 sekä ruotsalaisen kaunokirjallisuuden August-palkinnon vuonna 1996.

Hän työskenteli myös psykologina ja syrjäytyneiden, vankien ja huumeidenkäyttäjien kuntouttajana.

Vuonna 1990 Tranströmer sai aivoverenvuodon, jonka seurauksena hän osittain halvaantui ja menetti puhekykynsä. Kirjoittamista sairastuminen ei kuitenkaan estänyt.

Kirjailija menehtyi torstaina lyhyen sairauden jälkeen.