1. yle.fi
  2. Uutiset

Soyuz-aluksen telakoituminen onnistui

Avaruuslennon toivotaan selvittävän, kuinka paljon geenit ja ympäristö vaikuttavat ihmiseen. Tutkimuksessa vertaillaan kaksosveljiä.

Ulkomaat
Soyuz-alus laukaistaan matkaan.
Soyuz-alus laukaistiin Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanista perjantain ja lauantain välisenä yönä.Bill Ingalls / NASA

Amerikkalaista Scott Kellyä ja venäläistä Mihail Kornienkoa kuljettava Soyuz-alus laukaistiin Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanista ja se on telakoitunut varhain lauantaiaamuna.

Amerikkalainen astronautti ja venäläinen kosmonautti lähtivät perjantai-iltana Suomen aikaa kohti Kansainvälistä avaruusasemaa. Lento kestää vuoden. Miehistön kolmannen jäsenen Gennady Padalkan lento kestää puoli vuotta.

Avaruustutkijat selvittävät mahdollisuuksia Mars-lentoihin tulevaisuudessa. Tutkimuksen olennainen osa on Kellyn identtinen kaksosveli Mark, joka viettää eläkepäiviään astronautin työstä. Kaksosveljesten kehoja seurataan ja verrataan toisiinsa operaation aikana.

Jo nyt tiedetään, että tarkkaan suunniteltu ravinto ja liikunta auttavat ehkäisemään luuston haurastumista ja lihasten heikentymistä painottomassa tilassa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi