1. yle.fi
  2. Uutiset

Psykiatri: Suomalaislentäjät antaneet aina luvan terveystietojensa jakamiseen

Terveysongelmien peittely on lentäjäpiireissä vähäistä, Ylen haastattelemat asiantuntijat arvioivat. Pelko lentouran päättymisestä voi kuitenkin olla syy pimittää tietoja.

Ulkomaat
Lentokoneen ohjaamo.
Adek Berry / AFP / Lehtikuva

– On mahdollista, että hän [turmakoneen lentäjä] on ollut vaikeassa, nopeasti pahentuneessa masennustilassa. Asiaan ovat ehkä vaikuttaneet välittömät elämän tapahtumat, persoonallisuustekijät ja ehkä muutkin sairaudet kuin masennustila, psykiatri Markus Henriksson arvioi Alppien tiistaisen murhenäytelmän syitä.

Lentäjien kelpoisuusarvioita tehnyt Henriksson pitää suomalaisia lentäjiä, myös niitä, jotka osallistuvat ilmailupsykiatriseen arviointiin, hyvin turvallisuushakuisina. Hän myös vakuuttaa, että Suomessa on erittäin kiinteä yhteystyö työterveyshuollolla, esimiehillä, Ilmailulääketieteen keskuksella ja viranomaisilla.

– Käytännössä, kun lentäjältä kysyy suostumuksen, saako tärkeitä kiertoja antaa esimiesten tietoon, suomalaiset lentäjät ovat aina antaneet siihen suostumuksensa. He haluavat, että tieto kulkee, psykiatri Markus Henriksson sanoo.

Terveysongelmien salaaminen on kuitenkin mahdollista, Suomen lentäjäliiton turvatoimikunnan puheenjohtaja Petri Pitkänen huomauttaa.

– Monella on halu lentää. Lentouran vaarantuminen on joskus hyvinkin suuri henkilökohtainen uhka. Mutta yleisesti sanoisin, että peittely on vähäistä. Meillä ja myös maailmalla, Pitkänen arvioi.

Lue seuraavaksi