Haavipallo haalii harrastajia Suomessa

Lacrosse eli suomalaisittain haavipallo on ikivanha, Pohjois-Amerikan intiaaneilta peräisin oleva joukkuepeli. Suomessa se on vielä marginaalilaji, mutta harrastajien määrä kasvaa koko ajan.

Lacrossessa palloa kuljetetaan ja syötellään haavilla. Kuva: Petra Thurén / Yle

Jyväskylän Hipposhallissa kaikuu lauantaiaamuna moniääninen huuto: pallo, pallo, pallo, pallo.

Naisten lacrosse- eli haavipallomaajoukkue leireilee Jyväskylässä ja käynnissä on ensimmäiset harjoitukset. Joukkueessa on parikymmentä naista, ikähaitari on keskimäärin 20-30 -vuoden välissä.

Naisten maajoukkueen harjoituksissa pistettiin hiki virtaamaan jo lämmittelyissä. Kuva: Petra Thurén / Yle

Pelaajat Elina Saarentaus ja Sini Siekkinen pyyhkivät hikeä lämmittelyn päätteeksi. Joukkueen treenimotivaatio on kova, sillä seuraavaan päätavoitteeseen on noin puoli vuotta: elokuussa joukkue pelaa EM-kilpailuissa Prahassa.

Saarentaus on joukkueen konkareita, hän päätyi lajin pariin jo vuonna 2004 ollessaan vaihto-oppilaana USA:ssa. Siekkinen puolestaan pelaa viidettä kauttaan, lacrosse löytyi pesäpallon tilalle. Naisten mukaan lajissa viehättää vauhdin lisäksi sen omaperäisyys.

– Tässä yhdistyy ominaisuuksia monista joukkuelajeista, mutta on myös erikoisia sääntöjä. Esimerkiksi pillin soidessa pitää pysähtyä paikalleen! Tämä on myös helppo ja halpa laji aloittaa, ei muuta kuin haavi käteen ja testaamaan.

Suojavarusteet ovat tarpeen vauhtilajissa

Naisten ainoa pakollinen suojavaruste on hammassuojat, mutta moni pelaaja käyttää silmäsuojia eli goggleseja. Kuva: Petra Thurén / Yle

Vanhassa ja nopeatempoisessa joukkuepelissä tarkoitus on tehdä maaleja. Palloa kuljetetaan ja syötellään noin metrin mittaisella mailalla, jonka päässä on haavi. Lisäksi naisilla on suojavarusteina hammassuojat ja lähes kaikilla myös silmäsuojukset.

– Täyskumipallo kun lentää ilmassa ja haavilla huidotaan, niin vahinkoja sattuu. Välillä nähdään mustelmia ja turvonneita huulia, pelaajat kertovat.

Naisten säännöissä turhan raju kontakti ja taklaaminen on kuitenkin kiellettyä. Ottelussa pelaaja voi rikkeestä saada jalkapallon tapaan keltaisen tai punaisen kortin.

Ulkoharjoituksia tuulessa ja tuiskussa

Lacrosse on Suomessa vielä marginaalisen pieni laji: harrastajia on muutamassa kaupungissa joitakin satoja. Kasvupotentiaalia kuitenkin on.

– Uusia harrastajia tulee tällä hetkellä tosi paljon ja seurat tekevät sen eteen todella paljon töitä. Suuri osa on miehiä, mutta esimerkiksi Jyväskylässä meillä ei ole miesjoukkuetta vielä lainkaan,  kertoo maajoukkueen apulaisvalmentaja Anna Rasa.

Uusia harrastajia tulee tällä hetkellä tosi paljon.

Anna Rasa

Suomen olosuhteet asettavat omat haasteensa lajin harjoitteluun. Pääasiassa lacrosse on ulkolaji ja naisten leiriinkin kuului harjoituksia ulkokentällä. Vesisateessa, parissa plusasteessa.

– Monilla paikkakunnilla taistellaan hallivuoroista, mutta meillä täällä Jyväskylässä on kyllä asiat hyvin, kun saamme harjoitella Hippoksella uudella matolla, Sini Siekkinen kehuu.

Ulkokentillekin maajoukkueen on tarkoitus vielä päästä useita kertoja ennen loppukesän EM-kisoja. Tsekkeihin joukkue lähtee parantamaan edellistä arvokisasijoitustaan, eli tavoitteena ovat sijat kahdeksasta ylöspäin.

Päävalmentaja Robert Eakins tsemppaa ja motivoi joukkuetta. Kuva: Petra Thurén / Yle