1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ulkomaalaisia evakuoidaan Jemenin myllerryksen keskeltä

YK:n kerrotaan lähettävän henkilöstöään pois Sanaasta. Saudi-Arabia puolestaan on evakuoinut kymmeniä ulkomaalaisia diplomaatteja Adenista. Jemenin tilanne on keskiössä Egyptissä lauantaiaamuna alkaneessa Arabiliiton kokouksessa.

Ulkomaat
Tyttö kävelee katusulun ohi.
Jemeniläistyttö käveli katusulun ohi Adenin kaupungin laidalla perjantaina.Saleh Al-Obeidi / AFP

YK on aloittanut ulkomaalaisen henkilöstönsä evakuoimisen Jemenin pääkaupungista Sanaasta epävakaan tilanteen takia, kertoo lähde maailmanjärjestön sisältä uutistoimisto Reutersille.

Pääkaupunki on shiialaisten huthikapinallisten hallussa. Saudi-Arabian johtama liittouma on tehnyt kaupunkiin ja sen ympäristöön ilmaiskuja keskiviikon ja torstain välisestä yöstä alkaen tukeakseen eteläiseen Adenin kaupunkiin paennutta hallitusta.

Sanaassa koettiin lauantain vastaisena yönä voimakkaita räjähdyksiä. Kansainväliselle avustusjärjestölle työskentelevä silminnäkijä kertoi uutistoimisto AFP:lle, että yön pommitukset olivat kiivaita ja tärisyttivät ikkunoita. AFP:n työntekijä kuvaa aamunkoittoon asti jatkuneita iskuja tähän asti voimakkaimmiksi.

Lauantaina saudien johtama liittouma on iskenut etelässä Adenia kohti etenemässä olleiden huthikapinallisten saattueeseen, kertovat silminnäkijät. Huthit ja heidän kanssaan liittoutuneet armeijan yksiköt onnistuivat perjantaina etenemään Jemenin itä- ja eteläosissa ilmaiskuista huolimatta. Kapinalliset valtasivat perjantaina Shaqran satamakaupungin 100 kilometriä Adenista itään.

Räjähdykset vavisuttivat lauantaina myös Adenin suurinta asevarikkoa. Mahdollisista uhreista ei ole tietoa.

Saudi-Arabian valtiollinen televisio kertoi lauantaina, että saudilaivasto evakuoi keskiviikkona kymmeniä ulkomaalaisia diplomaatteja Adenin satamakaupungista ennen ilmaiskujen aloittamista. Asiasta tiedotettiin, kun diplomaatit olivat saapuneet Saudi-Arabian laivastotukikohtaan Jeddassa.

Jemenin kriisi nousee lauantaina ykkösaiheeksi Arabiliiton valtionpäämiesten huippuikokouksessa Egyptissä Sharm-el-Sheikhissä. Mukana on myös Jemenistä paennut presidentti Abd Rabbihi Mansur Hadi.

Pöydällä on muun muassa päätöslauselmaluonnos yhteisten joukkojen perustamisesta vastaamaan alueen kiristyviin konflikteihin. Arabiliiton ulkoministerit sopivat asiasta alustavasti torstaina – päivä sen jälkeen, kun Saudi-Arabia liittolaisineen oli aloittanut ilmaiskut Jemenin huthikapinallisia vastaan.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi