Huonokuntoisille ikkunoille uusi elämä perinteisin keinoin

Moni yllättyy siitä, kuinka huonokuntoisenkin ikkunaraamin saa kunnostamalla kestämään vielä useita vuosia. Porissa järjestetyt ikkunakorjauskurssit ovat olleet todella suosittuja.

Kotimaa
Ikkunan kunnostus aloitetaan vanhan maalin poistamisella.
Jari Pelkonen / Yle

Rakennuskulttuuritalo Toivo on neuvonut ihmisiä korjaamaan vanhoja ikkunoita jo vuosia Porissa. Suosittujen ikkunankorjauskurssien suurin hämmästys syntyy yleensä siitä, miten todella huonokuntoiselta näyttävästä ikkunasta saa vielä varsin hyvän ja näyttävän ikkunan taloon.

– Epäsiisti ulkoasu usein hämää ja voi antaa huonomman kuvan ikkunoiden kunnosta hilseilevän maalipinnan alla, kertoo kurssilla opettajana toimiva rakennuskonservaattori Kalle Virtanen.

Ammattilainen kannustaa ikkunoiden kunnostukseen jo siitäkin syystä, että hyvässä kunnossa oleva ikkuna pitää lämmön paremmin talossa sisällä ja säästää sitä kautta energiaa. Virtasen mukaan ikkunoiden kunnostus ei ole myöskään niin työlästä, mitä moni luulee.

Suosi pellavaöljypohjaisia tuotteita

Oikeilla välineillä lopputulos on usein odotettuakin parempi. Ikkunamaaliksi rakennuskonservaattori Kalle Virtanen suosittelee perinteistä pellavaöljymaalia. Siitäkin huolimatta, että se vaatii useamman maalauskerroksen ja pidemmän ajan myös kuivuakseen.

- Pellavaöljymaalista on saatu kymmenien, jopa satojen vuosien aikana nin hyvät kokemukset, etten ainakaan minä lähtisi mitään muuta maalia kokeilemaan, Kalle Virtanen opastaa.

Ikkunakitiksi parhaiten soveltuu perinteinen pellavaöljypohjainen ikkunakitti, jota voi valmistaa itsekin pellavaöljyvernissaa ja liitujauhoa sekoittamalla.

- Se ei ole ikuinen materiaali, mikä tekee siitä juuri hyvän siinä mielessä, että sitä pitää huoltaa, muttei se aiheuta ikkunalle vaurioita.

Vernissan kanssa työskennellessä kannattaa tiedostaa myös aineen syttymisherkkyys. Vernissa saattaa syttyä tuleen itsekseen.

Pippuria kitin päälle

Pellavaöljypohjainen ikkunakitti on myös talitinttien herkkua. Kittiä nokkivista sirkuttajista pääsee eroon sirottelemalla valkopippuria kitin päälle ennen ikkunoiden maalausta. Kalle Virtasen mukaan ikiaikainen vinkki on todettu toimivaksi.

Kattavat ohjeet ikkunoiden kunnostamiseen löytyy Rakennuskulttuuritalo Toivon nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).