1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Älä kuvaa lintuja liian läheltä – laki kieltää myös pesäkuvat

Kun kaupungissa leviää tieto, että pöllö istuu jossakin puussa, paikalle saattaa pyrähtää satoja valokuvaajia digi- ja kännykkäkameroineen. Osa kuvaajista saattaa kuitenkin unohtaa, että myös city-pöllön pitää antaa torkkua päivällä rauhassa, jotta se jaksaa yöllä metsästää pysyäkseen hengissä. Myös kevätpuuhissaan olevat linnut pitää jättää rauhaan, eikä linnunpesiä saa mennä urkkimaan poikaskuvien toivossa.

Kotimaan uutiset
Henrik Lund.
Henrik Lund.Yle

Lintuharrastajat tiirailevat hanhia, kottaraisia ja töyhtöhyyppiä keväisillä pelloilla ja rannoilla. Moni lintuharrastaja ja tavallinen meikäläinen haluaa paitsi tarkkailla myös ikuistaa lintujen kevätpuuhia.

Digikamerat, älypuhelimet ja sosiaalinen media ovat lisänneet luonnonkuvausintoa. Kuva halutaan joskus ottaa hinnalla millä hyvänsä niin läheltä kuin mahdollista, jotta siitä tulisi tarpeeksi hieno jaettavaksi netissä

Osa kuvaajista unohtaa kuvaushuumassaan, ettei luontokappaleita saa häiritä, eikä lintuja saa jahdata vain siksi, että niistä saa mahdollisimman hienon kuvan.

Osa rikkoo luonnonsuojelulakia tietämättömyyttään, osa kuitenkin yrittää saada lähikuvia linnuista hinnalla millä hyvänsä ja hätyyttelee tai häiritsee tahallaan lintuja.

– Varmaan syynä on enemmän kuitenkin tietämöttämyyttä kuin piittaamattomuutta. Kun luontokuvaus on lisääntynyt niin paljon, että jokaisella on nykyään mahdollisuus ottaa kuvia, niin silloin ei ehkä ymmärretä sitä, että linnun jahtaaminen voi olla lainvastaista, muistuttaa BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa.

Aseta eläimen etu itsesi edelle – anna linnun pesiä ja levätä rauhassa

Esimerkiksi linnunpesän kuvaaminen söpöine pikku poikasineen ei ole sallittua.

– Se on juuri sitä tahallista lintujen häirintää ja se on kielletty. Pesäkuvia ei saa ottaa ollenkaan, sanoo Arkiomaa.

Lintuharrastajat kertovat, että jos kaupunkimetsässä joku näkee esimerkiksi pöllön, sana leviää kulovalkean tavoin ja paikalle saattaa rynnätä satoja kuvaajia päivystämään linnun liikkeitä. Paitsi että lintujen häirintä on rikos, moni ei tule ajatelleeksi, että pöllö voi jopa kuolla, jos se ei saa nukkua päivisin ja kerätä voimia yön ruokajahtiin.

Luonnosuojelulain lisäksi lintuharrastajilla ja luonnonkuvausjärjestöllä on omia eettisiä periaatteitaan siitä, kuinka eläimiä ja luontoa pitää kohdella.

Esimerkiksi Bongariliitosta voi saada potkut, jos bongari ei noudata liiton sääntöjä ja menee hätyyttelemään tai kuvaamaan vaikkapa jotain harvinaista siivekästä liian läheltä. Myös Suomen luonnonkuvaajat ry:llä on eettiset periaatteet, joiden mukaan kuvattavan etu pitää asettaa kuvaajan edun edelle luonnossa.

Hanki kunnon vehkeet, älä kuvaa kännykällä liian läheltä lintua

Erittäin kokenut luontokuvaaja Henrik Lund epäilee, että kuvaushuuma ja kuvien jakaminen sosiaalisessa mediassa on lisännyt piittamattomuutta luonnosta: eläimiä mennään kuvaamaan liian läheltä jopa kännykkäkameroilla, jotta nettiin päästään laittaamaan lähikuvia eläimistä.

Kuvien suosio sosiaalisessa mediassa perustuu juuri siihen, että kuva on hyvä, kun se on lähikuva.

Henrik Lund

– Se on hvvinkin mahdollista, että piittaamattomuutta ilmenee, koska kuvien suosio sosiaalisessa perustuu juuri siihen, että kuva on hyvä, kun se on läheltä otettu.

– Kännykkäkameralla mennään ottamaan liian läheltä eläintä kuvia, koska kännykällä ei saa muuten otettua kuvia.

Lund kannustaa kuvaajia hankkimaan sellaiset kuvausvehkeet, joilla voi ottaa tarpeeksi kaukaa kuvia, jolloin eläimet saavat olla rauhassa ja luonnon kunnioitus säilyy kuvauspuuhissa.

– Tarvitaan pitkää teleoptiikkaa, että päästään loitommas kuvauskohteesta.

Lund itse on harrastanut luontokuvausta kymmenen vuotta ja ennen sitäkin liikkunut paljon luonnossa, joten luonto ja eläimet ovat tulleet tutuksi.

– Luontoa ja sen eläimiä tulisi aina käsitellä kunnoituksella. Me ihmiset olemme luonnossa vieraita ja me jaamme luonnon yhdessä eläinten kanssa.

Lue seuraavaksi