1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yle Egyptissä: Jemenin kriisi hallitsee arabimaiden kokousta, turvatoimet tiukat

Arabiliitto on aloittanut viikonlopun kestävän kokouksensa Egyptissä. Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian kertoo Sharm-el-Sheikhistä, että turvatoimet kymmenien valtionpäämiesten kokoontumisen ympärillä ovat mittavat.

Ulkomaat
Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi ja Jemeinn presidentti Abedrabbo Mansour Hadi
Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi ja Jemeinn presidentti Abedrabbo Mansour Hadi tapasivat Sharm El-Sheikhissä perjantaina.Egyptin presidentinkanslia / EPA

Arabimaiden johtajat ovat kokoontuneet puimaan suunnitelmia Jemenin kriisin taltuttamiseksi huippukokoukseen Egyptiin. Pöydällä on päätös yhteisten arabijoukkojen perustamisesta.

– Jemen on ehdottomasti päällimmäinen asia, vaikka kokouksen asialistalla on myös muun muassa epävakaan Libyan tilanne, kertoo Sharm-el-Sheikhistä kokousta seuraava Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian.

Arabiliiton ulkoministerit sopivat torstaina alustavasti arabijoukkojen perustamisesta. Päivää ennen Saudi-Arabia liittolaisineen oli aloittanut ilmaiskut Jemenissä eteneviä huthikapinallisia vastaan.

– Tilanne on se, että mikäli tarve on, maajoukkoihin on valmius. Jemeniin mennään maaoperaatioon, jos tilanne niin vaatii, Marika Kataja-Lian sanoo.

Egyptissä on paikalla myös kapinallisten tieltä eteläiseen Adenin kaupunkiin ja sittemmin Saudi-Arabiaan siirtynyt Jemenin presidentti Abd Rabbihi Mansur Hadi. Kaikkiaan Sharm-el-Sheikhiin on kokoontunut kymmeniä arabimaiden valtionpäämiehiä ja kuninkaita.

– Turvatoimet täällä ovat erittäin tiukat, helikoptereita lentää yli, kertoo Kataja-Lian.

Saudi-Arabia: Iskut jatkuvat, kunnes tavoite saavutettu

Kokouksen alkajaisiksi lauantaina Saudi-Arabian kuningas Salman ilmoitti ilmaiskujen Jemenissä jatkuvan, kunnes tavoitteisiin on päästy.

Ilmaiskuista huolimatta huthikapinalliset ja heidän kanssaan liittoutuneet armeijan yksiköt onnistuivat perjantaina etenemään Jemenin etelä- ja itäosissa. Kapinalliset valtasivat perjantaina Shaqran satamakaupungin sadan kilometrin päässä Adenista.

Lauantaina saudien johtama liittouma on silminnäkijöiden mukaan iskenyt Adenia kohti edenneeseen kapinallisten saattueeseen.

Sharm-el-Sheikhin kokouksen isäntä, Egyptin presidentti Abdel Fattah el-Sisi syyllisti avajaissanoissaan kapinallisten tukijaksi katsottua Irania. El-Sisin mukaan sotilaallinen puuttuminen Jemenin tilanteeseen oli välttämätöntä sen jälkeen, kun vieras valta oli sekaantunut maan asioihin. Samaan suuntaan hän osoitti myös korostaessaan arabimaiden yhteisten joukkojen perustamisen tärkeyttä.

Jemenin presidentti Hadi puolestaan ei arastellut syyttää Irania suoraan. Hadi nimitti huthikapinallisia Iranin käsikassaroiksi ja vaati Jemenin armeijalta uskollisuutta laillisesti valitulle hallitukselle.

Hadi myös maanitteli jemeniläisiä kaduille joukkomielenosoituksiin hallituksensa tueksi.

Sharm-el-Sheikhin kokoukseen osallistuu myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Ban peräsi Jemeniin rauhanomaista ratkaisua ja sanoi neuvottelujen olevan ainoa tapa estää Jemenin konfliktin pitkittyminen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi