Earth Hour pimentää myös Tamperetta

Tampere on mukana maailman suurimmassa ilmastotapahtuma Earth Hourissa. Energiansäästön merkityksestä muistuttaa lauantai-iltana esimerkiksi Särkänniemen ja Tampere-talon valojen sammuttaminen.

Earth Hour
Pimeä Tampereen Sorin aukio
Elina Nieminen / Yle

Yksityiset ihmiset, yritykset ja tunnetut rakennukset ympäri maailmaa sammuttavat turhat valonsa lauantaina 28.maaliskuuta kello 20.30–21.30 osoituksena huolestaan ilmastonmuutoksesta. Jo seitsemättä kertaa Earth Houriin osallistuva Tampere on jälleen näyttävästi mukana.

Valot sammuvat muun muassa Särkänniemessä. Näsinneulan ulkoilmatasanne ja delfinaarion valoseinä pimenevät, ja Tornadon, Trombin ja Tyrskyn julkisivuvalaistus sammutetaan pimeän tunnin ajaksi.

Tänä vuonna Earth Hourin teema Suomessa on maailman suurin kynttiläillallinen. Kaupunki kannustaa tamperelaisia sammuttamaan valot, televisiot sekä tietokoneet ja viettämään tunnin kynttiläillallisen merkeissä. Keskustassa Laikunlavalla on silloin tarjolla kasvishernekeittoa, tulitaidetta ja afrikkalaista musiikkia.

Valaistuksen osuus on yhä merkittävä

Tampereella valot sammuvat Särkänniemen lisäksi esimerkiksi Tampere-talosta, Duon ja Koskikeskuksen kauppakeskuksista, Sokos-hotelleista sekä Luontokoulu Korennosta. Myös Tampereen aikuiskoulutuskeskus ja Kalevan lukio ovat mukana muistuttamassa ilmastonmuutoksesta.

Energiankäytön tehostamista edistävä valtiollinen Motiva laskee, että nykyisin valaistukseen kuluu noin 8 prosenttia asuntojen sähkönkäytöstä. Parempaan suuntaan on menty mm. lamppujen parantumisen ansiosta, sillä vielä vuonna 2006 valaistuksen osuus oli 14 prosenttia asumisen sähkönkulutuksesta.