Hammaspesu kaksi kertaa päivässä riittää – hätätapauksessa syö juustoa

Hampaiden hoitoon liittyy useita kysymyksiä, eikä moniin ole täysin oikeita vastauksia. Esitimme hammashoidon ammattilaisille 9 myyttiä ja kysymystä.

Kuva: Yle

Hammaslääketieteen professori Jukka Meurman ja Metropolia ammattikorkeakoulun suuhygienistilinjan tutkintovastaava Erja Nuutinen neuvovat hammashoidon kiperissä kysymyksissä. Molemmat kuitenkin muistuttavat, että kaikkiin kysymyksiin ei ole tieteellistä vastausta.

1. Alkava reikä paranee, jos harjaa tarpeeksi?

– Ei se harjaamalla parane. Alkava reikä paranee, kun käyttää fluoria ja välttää sokeripitoisten ravinteiden nauttimista. Fluori-hammastahnan lisäksi on fluoriliuoksia, geelejä yms. Niin sanottu tehostettu fluoraus tarvitaan varsinkin jos on paljon alkavia reikiä, Meurman sanoo. 

Alkavalla reiällä tarkoitetaan hammasta, jonka pinta ei ole vielä vaurioitunut, eli "reikä" on vielä pinnan alla muhimassa. Kun alkava reikä muuttuu reiäksi, se ei parane enää millään, vaan hammas on korjattava poraamalla ja paikkaamalla.

– Fluorin hyöty on kiistaton ja fluorihammastahnaa saa päivittäistavarakaupasta, kertoo Nuutinen.

2. Hampaita kannattaa pestä useasti päivässä?

– Kyllä, mutta ei liian useasti. Kyllä terveelle aikuiselle riittää käytännössä pesu aamuin ja illoin. Jos niitä jatkuvasti hinkkaa, niin hampaat kuluvat, muistuttaa Meurman.

– Kaksi kertaa päivässä, ehdottomasti sekä huolellisesti. Kaksi minuuttia vähintään, sillä tutkitusti hammapintoja ei saa puhtaaksi, jos harjaa perinteisen 56 sekunnin keskiajan mukaan, sanoo Nuutinen.

3.  Reikiintynyt maitohammas ei haittaa, sehän tippuu kuitenkin pois?

– Kyllä se haittaa, koska siellä reiässä asuu niitä hammaspeikkoja, eli reikiä aiheuttavia bakteereja, jotka leviävät sieltä reiästä muualle suuhun ja muihin hampaisiin. Sen takia myös maitohampaita paikataan, kertoo Meurman.

– Kyllä maitohammas kannattaa hoitaa. Maitohampaan tärkeä tehtävä on myös pitää tilaa tulevalle pysyvälle hampaalle, sanoo Nuutinen.

4. Milloin hampaat kannattaa langata?

– Ensin langoitus sitten pesu. Langoituksen tarkoituksen on puhdistaa hampaiden välit kuonasta ja mössöstä, jonka jälkeen saa harjalla mukavasti harjattua, sanoo Meurman.

Erja Nuutinen on samoilla linjoilla. Molemmat kuitenkin toteavat, että mitään ehdotonta sääntöä asiassa ei ole. Myös lankaaminen jälkeen pesun ei siis ole väärin.

– Tämä on tällainen ikuisuuskysymys. Tänä päivänä olisi tärkeää, että ihmiset ylipäätään lankaavat hampaat. Suomalaiset puhdistavat niin vähän hammasvälejään, sanoo Nuutinen.

5. Kannattaako harjata ennen vai jälkeen aamupalan?

– Se on varmaan kyllä makuasia. Siinä ei ole yhtä totuutta. Osa syö pahanhajuisilla hampaillaan aamupalan ja pesee vasta sitten. Ei sillä ole terveyden kanssa tekemistä.

Sitrushedelmät tekevät kuitenkin poikkeuksen. Jos syö sitrushedelmiä juuri ennen hammaspesua, voi siitä seurata eroosiota, eli hapon aiheuttamaa hampaiden kemiallista kulumista.

Kiireisille Nuutinen suosittelee pesua ennen syömistä.

– Tutkimukset ovat osoittaneet, että ruokaillessa hammaskiille pehmenee, niin kiilteen pinta on vähän haavoittuvampi harjaukselle, varsinkin jos on hieman hankaavampaa tahnaa. Eli aamupesun yhteydessä hammaspesu, sitten aamupalapöytään ja huuhtelee suun vedellä ruokailun jälkeen. Mutta jos on aikaa, niin hampaat voi pestä vaikka puolen tunnin jälkeen aamupalan syömisestä. Ideana on se, ettei sännätä siitä aamupalapöydästä.

6. Valkoiset hampaat ovat terveet hampaat

– Hampaiden väri ei liity mitenkään niiden terveyteen. Paitsi jos puhutaan oikein värjäytyneistä tupakkamiehen tai -naisen hampaista, niin se on eri asia. Aivan vitivalkoiset hampaat saattaa olla jopa herkempiä vaurioitumaan, kuin keltaisemmat hampaat, mutta ei siihenkään tieteellistä totuutta löydy, sanoo Meurman.

– Hampaitahan voi valkaista eri hoidoilla ja hoito tehdään vain näkyville hampaille. Valkoinen väri on hammaskiilteen ominaisuus ja se miten hyvin tämä kellertävä hammasluu näkyy läpi, niin sitä keltaisempi hammas on, kertoo Nuutinen.

7. Laiskattaa tai en ehdi pestä hampaita. Auttaako juuston syöminen?

– Auttaa. Juusto sisältää kalkkia ja fosforia, eli hampaiden omia rakennusaineita. Lisäksi juusto  hyvin usein sisältää rasvaa, joka sekin määrätyllä tavalla suojaa hampaita. Keskieurooppalainen tapa päättää ateria juustoon on hampaiden kannalta terveellinen tapa. Mitä rasvaisempi juusto, niin sitä parempi, tässä mielessä, Meurman sanoo.

– Juustossa on kyllä kalsiumia ja se aktivoi syljen eritystä. Olisihan se nastaa lopettaa päivä aina juuston, mutta eihän se koskaan hammaspesua korvaa, muistuttaa Nuutinen.

8. Pitääkö illalla pestä uudelleen hampaat, jos suutelee jonkun kanssa?

– Riippuu ketä suutelee. Saman perheen sisällä bakteerikannassa on jo lukuisten suuteluiden myötä samoja mikro-organismeja, sanoo Meurman.

– No itse en jaksaisi. Jättäisin mielummin sen oikein ihanan tunteen. Mutta on fakta, että syljenkin välityksellä taudinaiheuttajat leviää. Eli jos kumppanillasi on hirveässä kunnossa hampaat esimerkiksi sairauden takia tai suu on täynnä kariesta, niin siellä jyllää aikamoinen bakteerikanta. Niin kyllä ne sitten suudellessa vaihtaa omistajaa, muistuttaa Nuutinen.

Jos rakkaudeneleen vaihtaa täysin tuntemattoman kanssa, on hammaspesu harkittavaa.

– Ihan ensin ehkä kannattaa katsoa, että ketä suutelet. En itse suutelisi sellaista henkilöä, jonka hampaat ovat todella huonossa kunnossa. Eikä se hammaspesukaan siinä kauheasti auta, pitäisi desinfioida suuta enemmän, jatkaa Nuutinen.

9. Pitääkö suu huuhdella pesun jälkeen?

– Jos suu on täynnä hammastahnaa, niin sen fluorivaikutus tehostuu. Jos sen menee heti sylkemään tai purskuttelemaan pois, niin vaikutus heikkenee. Mutta toisaalta kuka haluaa pitää hammastahnasylkeä suussa. On luonnollista huuhdella tahna vedellä pois, kertoo Meurman.

– Jos halutaan fluorin ja muiden terapeuttisten aineiden vaikutusta pidentää, niin silloin ihan kevyt huuhtaisu tai ei ollenkaan. Meillä Suomessa hieman pyöritellään tätä kysymystä. Esimerkiksi Ruotsissa on jo pitkään neuvottu vain sylkäisemään tahna pois, ei huuhtelemaan, jatkaa Nuutinen.