Oppositiojohtajan muistopaikka tuhottiin Moskovassa

Mustiin pukeutuneet miehet keräsivät murhatun Boris Nemtsovin muistokukat roskasäkkeihin. Kyseessä oli jo toinen hyökkäys muistopaikkaa vastaan.

Ulkomaat
Boris Nemtsovin muistopaikka Moskovassa.

Moskovassa on tuhottu murhatulle oppositiojohtajalle Boris Nemtsoville omistettu muistopaikka, kertoo radioasema Eho Moskvy.

Kuukausi sitten murhatun Nemtsovin kannattajat ovat tuoneet surmapaikalle jatkuvasti tuoreita kukkia ja kynttilöitä. Sosiaalisessa mediassa julkaistussa videossa näkyy, kuinka kymmenkunta mustiin pukeutunutta miestä tunkee kiireellä muistoesineitä roskasäkkeihin. Video on kuvattu ohi ajaneesta autosta.

– He kaapaisivat kokoon kaikki uudet ja vanhat kukat, kynttilät ja valokuvat, kommentoi Nemtsovin puolueen RPR-Parnasin jäsen Natalia Pelevina Twitterissä.

– Se tapahtui hyvin nopeasti kello kahdelta yöllä, määräysten mukaan tietenkin. Alhainen teko, Pelevina kirjoittaa.

Myöhemmin lauantaina Nemtsovin kannattajat toivat paikalle uusia kukkia, valokuvia ja Venäjän lippuja.

Kyseessä oli jo toinen kerta, kun muistopaikkaa vandalisoitiin. Viime viikolla pienen kansallismielisen ryhmän aktivistit töhrivät paikalle asetetun kyltin ja jättivät viestin, jossa Nemtsovia solvattiin Ukrainan länsimielisten tukemisesta. Tekonsa aktivistit ikuistivat Facebookiin laittamissaan kuvissa.

Nemtsov ammuttiin helmikuun lopussa Moskovajoen sillalla epäselvissä olosuhteissa. Venäjän viranomaiset ovat pidättäneet viisi ihmistä teosta epäiltynä. Virallinen tiedotus murhatutkinnasta on ollut niukkaa, mikä on poikinut runsaasti spekulaatioita.

Virallinen pääepäilty, entinen tšetšeeniupseeri Zaur Dadajev tunnusti teon mutta sanoi myöhemmin, että häntä oli kidutettu. Muun muassa Nemtsovin tytär uskoo, että murhan taustalla on poliittisia motiiveja.

Lähteet: AFP