Aasialaiset halutaan risteilemään Itämerelle

Itämeren matkustajamäärä on ollut vuosikymmenet nousussa. Viime vuonna Suomen satamien kautta tehtiin yhteensä yli 18 miljoonaa merimatkaa. Viime vuodet kasvua on luotsannut Viron reitti, kun taas Tukholma on menettänyt hieman suosiotaan. Pietarin reitillä taas orastaa pientä piristymistä matkustajamäärissä. Laivayhtiöissä kasvupotentiaalia nähdään aasialaisten turistien määrässä.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Vuosittain noin miljoona Euroopan ja Aasian väliä matkaavaa turistia vaihtaa konetta Helsinki-Vantaalla. Heistä vain alle 50 000 lopulta viettää Suomessa päivän tai useampia. Laivayhtiöt havittelevatkin nyt näistä kaukolentojen turisteista uusia asiakkaita Itämerelle.

Viking Linen markkinointijohtajan Kaj Takolanderin mukaan risteilyt sopisivat esimerkiksi aasialaisten lomailukulttuuriin.

– Hehän pyrkivät tiiviillä aikataululla kokemaan koko Euroopan ja silloin lentelevät ristiin rastiin. Siihen on hyvä yhdistää sitten myös yksi laivamatka.

Pietariin liikennöivän St. Peter Linen pääjohtaja Sergei Kotenev kertoo, että yhtiössä kehitelllään jo mahdollisia yhteistyökuvioita lentoyhtiöiden kanssa. Tavoitteena olisi saada eurooppalaisille matkustajille uusi matkapaketti valikoimaan.

– Turistit tulisivat lentäen Helsinkiin ja jatkaisivat Pietariin viisumivapaasti laivalla, Kotenev kuvailee suunnitelmia.

Tällä hetkellä laivamatkustajista 10–15 prosenttia, yhtiöstä riippuen, on niin sanotusti kansainvälisiä eli muualta kuin Itämeren maista kotoisin olevia henkilöitä. Aasialaisten ryntäystä odotellessa kasvua haetaan kuitenkin myös lähempää.

Kasvua odotetaan

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Matkustajamäärät ovat kivunneet ylöspäin Itämerellä aina 1970-luvulta lähtien. Ensin kasvua toi Tukholma, sittemmin kasvun moottorina on toiminut Tallinna. Viime vuonna Suomen ja ulkomaiden välillä tehtiin yhteensä yli 18 miljoonaa merimatkaa. Viking Linen markkinointijohtajan Kaj Takolanderin mukaan risteilyille löytyy ostajia.

– Vaikka kaikki puhuu lama-Suomesta, niin kyllä vielä on kysyntää laivamatkoille.

Viking Line hakee tältä vuodelta maltillista kasvua.

– Ei pidä tietystikään olla epärealistinen, mutta useita prosentteja haetaan kasvua kuitenkin, Takolander toteaa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Pietarin reitin matkustajamäärät ovat keikkuneet 300 000:n molemmin puolin. Viime vuonna pakkaa sekoitti Sotšin olympialaisten lisäksi talous ja politiikka.

– Suomalaisten matkustajien määrä laski hieman vuoden 2014 lopulla. Nyt näemme jo enemmän kysyntää, St. Peter Linen pääjohtaja Sergei Kotenevin sanoo.

Pietarin reitin menestymistä seurataan mielenkiinnolla myös Viking Linen leirissä. Seuraavaa hittituotetta povataan kuitenkin Suomen rajojen sisältä.

– Ahvenanmaa näyttäisi olevan nousussa ja matkailu sinne. Siellä jos missä on eksoottista luontoa ja saaristolaisperinteitä, Viking Linen Kaj Takolander sanoo.