Yle Egyptissä: Harvinaisen yksimielinen Arabiliitto valmiina täyteen sotaan Jemenissä

Sharm-el-Sheikhin lomakohteessa kokoontuneet Arabiliiton johtajat tukevat Jemenin sotatoimia. Operaation laajentamisesta on keskusteltu ja arvioiden mukaan maajoukkojen lähettäminen on todennäköistä.

Arabiliiton pääsihteeri Nabil al-Arabi (vas.) ja Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi (oik.) Kuva: OFFICE OF THE EGYPTIAN PRESIDENT / EPA

Egyptin Sharm-el-Sheikhin rantalomakohteessa turistit eivät voineet olla huomaamatta Arabiliiton huippukokousta. Ohjuksin varustetut helikopterit kiersivät kaupungin yllä kolmen minuutin välein terrori-iskujen varalta, raskaasti aseistetut sotilaat vartioivat kaduilla ja tiesulkuja ilmestyi yhtäkkiä katkaisemaan liikennettä, kun valtiopäämiesten saattueet kulkivat ohi.

Arabiliiton valtionpäämiehet näyttivät lauantaina saavuttaneen harvinaislaatuisen yhteisymmärryksen. Jo kokouksen alla ulkoministerit sopivat yhteisten sotilasjoukkojen perustamisesta.

Jemenin kriisi vei kokouksen asialistalla lähes täydellisen huomion. Tuki sotilasoperaatiolle oli yksiselitteinen.

– Haluan toistaa uudelleen täydellisen tuen. Tämä operaatio kohdistuu erityisiin kohteisiin, jotka kuuluvat huthikapinallisille ja se aloitettiin vastauksena Jemenin presidentin Abd-Rabbihi Hadin pyyntöön, sanoi Arabiliiton pääsihteeri Nabil al-Arabi.

Jemenin sotatoimet jatkuvat arvioiden mukaan viikkoja, jopa kuukausia. Saudi-Arabian kuningas Salman ilmoitti ilmaiskujen Jemenissä jatkuvan, kunnes tavoitteisiin on päästy.

Jemenin ulkoministeri Riyadh Yaseen puolestaan pitää erittäin todennäköisenä, että Jemenissä tarvitaan myös maajoukkoja.

”Iranin sätkynuket”

Uuden kuninkaansa Salmanin voimin kokoukseen osallistunut Saudi-Arabia on ottanut johtajan roolin Jemenin sotilasoperaatiossa.  Arvioiden mukaan Iranin kasvanut valta Lähi-idässä on saanut Arabiliiton sunnijohtajat - ja aivan erityisesti Saudi-Arabian - takajaloilleen.

Kokousta isännöivä Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi syytti heti kokouksen alkajaisiksi Irania. Al-Sisin mukaan sotilastoimet olivat tarpeellisia sen jälkeen kun vieras valta sekaantui Jemenin asioihin.

Iranin sotilaalllisesta tuesta Jemenin huthikapinallisille ei ole täysin vahvistettua näyttöä. Jemenin presidentti Abd Rabbihi Mansur Hadi ei kuitenkaan sanojaan säästellyt.

– Sanon tämän Iranin sätkynukeille ja heitä kannattaville: te tuhoatte Jemenin lapsellisilla tempuillanne ja luotte sisäisen ja alueellisen kriisin. Ja te, jotka uskotte että kiihotuksella ja puheilla rakennetaan valtioita, olette tuhatkertaisesti väärässä, Hadi jyrisi kokouksessa.

Uutistoimisto Reutesille puhunut jemeniläislähde kertoi, että lauantaina ilmaiskuja on kohdistettu muun muassa huthikapinallisten tukikohtiin, joissa on tiettävästi pidetty pitkän kantaman ohjuksia. Ohjukset oli suunnattu Adenin satamakaupunkiin ja naapurimaihin.

Jemeniläislähteen mukaan tiedustelutiedot osoittavat, että iranilaiset asiantuntijat ovat tuoneet ohjusten osat tukikohtiin.

Iran puolestaan on kiistänyt osuutensa Jemenin kriisiin ja vaatinut sotilasiskujen lopettamista.

Sosiaalinen media hämmästelee

Jos kiiltävissä kokoussaleissa vallitsi yksimielisyys, arabimaailman sosiaalisessa mediassa sen sijaan kuohui. Monet twiittaajat hämmästelivät, kuinka Saudi-Arabia voi puhua demokratiasta tai Egyptin presidentti laillisesta hallituksesta.

Monet myös kyselivät, missä oli yksimielisyys ja yhteiset joukot silloin, kun Israel pommitti palestiinalaisia.

Marika Kataja-Lian, Yle, Sharm-el-Sheikh, Egypti. @katajalian (siirryt toiseen palveluun)