1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kreikkaa sapettaa Britannian haluttomuus neuvotella Parthenonin marmoriaarteista

Kreikka ihmettelee, miksi YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco ei kelvannut British Museumille välittäjäksi pitkittyneessä kiistassa.

Ulkomaat
Turisteja British Museumissa marmoriveistoksen edessä.
Parthenonin temppelistä tuodut veistokset ovat British Museumissa osana suosittua niin kutsuttua Elginin marmorien kokoelmaa.Facundo Arrizabalaga / EPA

Kreikka on jälleen raivostunut Britannian haluttomuudesta ratkaista Britannian ja Kreikan välejä pitkään hiertänyt kiista Parthenonin marmoriveistoksesta.

Kreikka on vaatinut British Museumiin sijoitettuja veistoksia palautettaviksi Ateenaan vuosikymmenten ajan. Uusimmassa käänteessa British Museum torjui tällä viikolla YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon tarjouksen ryhtyä välittäjäksi kiistassa.

British Museumin johtajan Richard Lambertin mukaan Unesco ei voinut tulla väliin, koska järjestön tehtävänä on suojella uhatuksi joutunutta kulttuuriperintöä. Euroopan museoihin sijoitettuja Ateenan Parthenonin temppelin marmoriaarteita ei Lambertin mukaan voinut pitää tällaisina.

Kreikan kulttuuriministeri Nikos Xydakis arvosteli lauantaina jyrkästi British Museumin päätöstä.

– Britannian kieltäytyminen on musertavaa samoin kuin sen kunnioituksen puute välittäjien roolia kohtaan, Xydakis sanoi.

Lambert oli muistuttanut tällä viikolla, että British Museumin näkemys kiistan ratkaisuksi oli palautuksen sijaan museoiden ja kulttuurilaitosten välinen yhteistyö.

Kreikka on taistellut 30 viime vuotta, jotta Britannia palauttaisi veistokset, joita Kreikka pitää ryöstösaaliina.

Veistokset ovat British Museumissa osana suosittua niin kutsuttua Elginin marmorien kokoelmaa. Brittilordi Elgin keräsi kokoelman 1800-luvun alussa toimiessaan lähettiläänä ottomaanien hovissa.

Britannian parlamentti lunasti taideaarteet vuonna 1816 ja luovutti ne British Museumille. Kreikka haluaisi veistokset Ateenan Akropolis-museoonsa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi