1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Arabimaiden johtajat päättivät yhteisistä joukoista

Arabimaiden johtajat ovat päättäneet yhteisten sotilasjoukkojen perustamisesta, kertoo Egyptin presidentti. Samalla Saudi-Arabian johtama liittouma on jatkanut ilmaiskuja Jemenin kapinallisia vastaan.

Ulkomaat
Nabil al-Arabi ja Abdel Fattah al-Sisi.
Arabiliiton pääsihteeri Nabil al-Arabi (vas.) ja Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi (oik.) OFFICE OF THE EGYPTIAN PRESIDENT / EPA

Arabimaiden johtajat ovat päättäneet yhteisten sotilasjoukkojen perustamisesta, kertoo Egyptin presidentti.

Presidentti Abdel Fattah al-Sisi kertoi asiasta Arabiliiton huippukokouksen päätöspäivänä Sharm-el-Sheikhissä. Al-Sisin mukaan Arabiliiton pääsihteeri ryhtyy hoitamaan käytännön järjestelyjä yhdessä maiden sotilasedustajien kanssa ensi kuussa.

Ilmoitus ei tule yllätyksenä, sillä Arabiliiton ulkoministerit sopivat yhteisistä sotilasjoukoista alustavasti jo huippukokouksen alla.

Arabiliiton pääsihteerin Nabil al-Arabin mukaan joukot on tarkoitettu taistelemaan nimenomaan Syyriassa, Irakissa ja Libyassa alueita vallaneita ääri-islamisteja vastaan. Al-Arabi sanoi sunnuntaina Sharm-el-Sheikhissä, että aluetta uhkaavat tuhoisat voimat, jotka vaarantavat etnisen ja uskonnollisen monimuotoisuuden.

Sharm-el-Sheikhin huippukokousta on hallinnut Jemenin kriisi. Huthikapinallisten hallussa olevan Jemenin terveysministeriön mukaan Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskuissa Jemeniin on kuollut yön aikana 35 ihmistä ja loukkaantuneita olisi liki sata. Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ilmaiskut vaurioittivat sunnuntain vastaisena yönä muun muassa pääkaupungin Sanaan kansainvälistä lentokenttää, kertoo ilmailulähde uutistoimisto AFP:lle. Lähteen mukaan iskut osuivat kiitoteille, ja lentokenttä on nyt käyttökelvoton.

Sotilaslähteiden mukaan ilmaiskuja on tehty sunnuntain vastaisena yönä myös kapinallisten tukikohtaan Sanaan länsiosassa. Iskuja on tiettävästi tehty myös ainakin Länsi-Jemenissä Hudaidassa lentotukikohtaan, joka on kapinallisten hallussa. Tavoitteena on ollut tuhota kapinallisten hallussa olevia ilmavoimia.

Jemenin presidentille uskolliset joukot ja kapinaliset ovat ottaneet yhteen eteläisessä Adenin kaupungissa. Pesidentti Abd Rabbihi Mansur Hadille uskolliset armeijan yksiköt kertovat vallanneensa takaisin Adenin lentokentän, jonka hallinta on vaihtunut osapuolelta toiselle useita kertoja viime päivinä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi