1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailman vaikutusvaltaisin nainen saapuu tänään Suomeen

Saksan liittokansleri Angela Merkelin vierailuun varaudutaan mittavin turvajärjestelyin. Merkel tapaa maanantaina iltapäivällä pääministerin ja myöhemmin tasavallan presidentin.

Ulkomaat
Angela Merkel.
Angela Merkel.Stephanie Lecocq / EPA

Maailman vaikutusvaltaisemmaksi naiseksi muun muassa talouslehti Forbesissa valittu Saksan liittokansleri Angela Merkel vierailee Suomessa pitkän tauon jälkeen. Kahdenvälisellä vierailulla Merkel oli viimeksi Suomessa vuonna 2006.

Merkel tulee Suomeen pääministeri Alexander Stubbin (kok.) kutsusta. Merkelin kristillisdemokraattinen puolue CDU on kokoomuksen sisarpuolue.

Merkelin vierailun onkin arveltu tarkoituksellisesti ajoittuvan eduskuntavaalien alle vauhdittamaan kokoomuksen vaalikampanjaa. Pääministeri Alexander Stubb ei ole kiistänyt tätä, mutta hän muistutti aiemmin Ylen haastattelussa, että Merkel on erittäin kiireinen valtiojohtaja.

Merkelin virallinen ohjelma alkaa pääministerin tapaamisella kello 13 ja yhteisellä tiedotustilaisuudella. Se pidetään iltapäivällä kello 15.

Tiedotustilaisuuden jälkeen Merkel kiidätetään pikaiseen tapaamiseen presidentti Sauli Niinistön kanssa. Päivän päätteeksi Merkel osallistuu yhdessä pääministeri Stubbin kanssa EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaseminaariin.

Päivän keskustelunaiheet pyörivät valtioneuvoston tiedotuksen mukaan niin Ukrainan kriisin kuin Venäjän sekä euroalueen talouden ympärillä. Tarkoitus on myös käydä läpi EU:n itäistä kumppanuutta sekä yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa.

Merkelin vierailu aiheuttaa pääkaupungissa erittäin mittavat turvallisuusjärjestelyt. Poliisi on vaitonainen järjestelyiden yksityiskohdista. Poliisi ei kerro myöskään liikenteeseen mahdollisesti vaikuttavista järjestelyistä.

Lue seuraavaksi