Kaikki osapuolet valmiit joustamaan Iranin ydinohjelmaneuvotteluissa – Israel toivoi epäonnistumista

Länsijohtajat lykkäsivät kotiinpaluutaan, jotta jumiutuneissa neuvotteluissa voitaisiin päästä eteenpäin. Kaikki osapuolet ovat tarjonneet kompromissiratkaisuja, kokousläheet kertoivat.

Ulkomaat
John Kerry, Ernest Moniz, Javad Zarif ja  Ali Akbar Salehi.
Pöydän vasemmalla puolella ensimmäisenä Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja energiaministeri Ernest Moniz. Pöydän oikealla puolella ensimmäisenä ja Iranin ulkoministeri Javad Zarif ja seuraavana Iranin atomienergiajärjestön johtaja Ali Akbar Salehi. Brendan Smialowski / AFP

Iranin ydinohjelmaneuvotteluissa Sveitsin Lausannessa ei ole toistaiseksi saavutettu tulosta. Kokouslähteiden mukaan kaikki osapuolet eli Iran ja länsijohtajat ovat kuitenkin sunnuntaina iltapäivällä tarjonneet kompromisseja, jotta jumiutuneissa neuvotteluissa päästäisiin eteenpäin.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien kokouslähteiden mukaan Iran olisi suostumassa siihen, että sille sallittaisiin enintään 6 000 sentrifugia, joilla uraania rikastetaan. Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan Iranilla on tällä hetkellä noin 9 000 sentrifugia, joilla se pystyy puolessa vuodessa tuottamaan riittävästi materiaalia yhtä ydinasetta varten.

Lisäksi Iranin kerrotaan olevan taipumassa siihen, että se lähettäisi valtaosan rikastamastaan uraanivarannosta Venäjälle säilytettäväksi.

Länsivallat vuorostaan harkitsivat, voitaisiinko Iranille sallia uraanin rikastaminen lääketieteen tarkoituksiin, kuitenkin ulkovaltojen tarkassa valvonnassa, Reuters kertoi.

Länsijohtajat päättivät aiemmin sunnuntaina panostaa neuvottelujen etenemiseen voimallisemmin. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius ja Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier lykkäsivät aiottuja kotiinpaluitaan ja peruivat alkuviikon ohjelmaansa, jotta neuvottelujen jatkamiselle yhdessä jäisi lisää aikaa.

Neuvottelujen takarajana on maaliskuun loppu eli ensi tiistai.

– Olemme toiveikkaita, mutta paljon työtä riittää yhä, Fabius arvioi sunnuntaina Lausannessa.

Iranin vastapuolena sen ydinohjelman ja mahdollisen ydinaseen kehittelyn rajoittamiseen tähtäävissä neuvotteluissa ovat YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat Yhdysvallat, Ranska, Britannia, Kiina ja Venäjä. Lisäksi länsimaiden neuvottelurintamassa on mukana Saksa.

Iran katsoi sunnuntaina, että se on osoittanut runsaasti joustavuutta sopimuksen aikaansaamiseksi.

– Vastapuolen olisi nyt ryhdyttävä samaan, Iranin pääneuvottelija Muhammed Javad Zarif patisti Twitter-tilillään.

Yksi vaikeimmista kysymyksistä ovat neuvottelulähteiden mukaan yhä YK:n talouspakotteet. Länsimaat eivät halua perääntyä siitä, että pakotteita purettaisiin vähittäin ja ne voitaisiin palauttaa pikaisesti, jos Iran ei pitäisi kiinni sovitusta. Iran on vaatinut pakotteiden kattavaa purkua vastineeksi omista myönnytyksistään.

Israel toivoi neuvottelujen epäonnistuvan         

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu varoitti sunnuntaina kovin sanoin ”vaarallisesta sopimuksesta” Iranin kanssa. Israel on huolissaan siitä, että syntyvä ydinsopimus ei onnistuisi estämään sen arkkivihollista Irania kehittämästä ydinasetta.

Netanjahun mukaan kokouksesta tihkuneet tiedot vaikuttivat siltä, että Israelin pahimmat pelot olivat toteutumassa.

Israelilla itsellään uskotaan olevan ydinase ja sitä pelottaa uuden ydinasevallan syntyminen Lähi-itään.

Israelin strategisten asioiden ministeri Yuval Steinitz ilmoitti vuorostaan toivovansa, että neuvottelut vielä kariutuisivat kuten on tapahtunut aiemmin.

Netanjahu viittasi neuvotteluja arvostellessaan myös huthikapinallisten etenemiseen Jemenissä. Iranin on väitetty tukevan shiialaisia hutheja.

Netanjahu varoitti, että ydinohjelmasopimus yhdistettynä Iranin alueelliseen valta-asemaan saattaisi antaa Iranille mahdollisuuden Lähi-idän valloittamiseen.

– Iran–Lausanne–Jemen-akseli on vaarallinen koko ihmiskunnalle, Netanjahu julisti.

Iran on jatkuvasti kiistänyt, että se tavoittelisi ydinasetta. Iran on korostanut, että sen ydinohjelma on suunnattu vain rauhanomaisiin tarkoituksiin. Iranin mukaan sen sijaan Israel on vaaratekijä alueen vakaudelle.

Myös Venäjä arvosteli Yhdysvaltain liittolaisen Saudi-Arabian ilmaiskuja Jemenin huthikapinallisia vastaan ja katsoi niiden haittaavan ydinohjelmaneuvotteluja.

Lähteet: Reuters, AFP, AP