1. yle.fi
  2. Uutiset

Uzbekistanissa presidentinvaalishow – lähes koko kansan väitettiin äänestäneen

Uzbekistania kovaotteisesti vuosikymmeniä johtanut 77-vuotias Islam Karimov oli sunnuntaina valituttamassa itseään vielä yhdelle kaudelle. Kansan kerrottiin suorastaan rynnänneen äänestyspaikoille.

Ulkomaat
Poliisit vartioivat äänestyspaikkaa Tashkentissa.
Poliisit vartioivat äänestyspaikkaa Tashkentissa 29. maaliskuuta.Muhammadsharif Mamatkulov / AFP

Keski-Aasiassa sijaitsevassa Uzbekistanissa järjestettiin sunnuntaina presidentinvaalit, jossa maata kovaotteisesti johtanut Islam Karimov oli valituttamassa itsensä vielä yhdelle kaudelle.

Kansan kerrottiin suorastaan rynnänneen äänestyspaikoille. Vaalihuoneiden sulkeutuessa illalla 91 prosenttia äänioikeutetuista oli keskusvaalilautakunnan mukaan käynyt uurnilla. Tuloksia odotettiin myöhään sunnuntaina tai maanantain aikana.

Uzbekistania Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien johtaneella 77-vuotiaalla Karimovilla ei ollut käytännössä vaaleissa vastaehdokasta. Loput kolme muuta ehdokasta olivat kampanjoissaan ylistäneet istuvaa presidenttiä ja kehottaneet äänestämään häntä.

Perustuslain venytystä, opposition vaientamista

Valtaosa Uzbekistanin oppositioaktivisteista on vankilassa tai maanpaossa. Riippumattomia ehdokkaita oli estetty asettumasta ehdolle.

Karimov on venyttänyt perustuslain tulkintaa voidakseen hallita maata pidempään kuin perustuslain sallimat kaksi kautta. Edellisissä vaaleissa Karimovin ilmoitettiin saaneen 90 prosentin kannatuksen.

Länsimaat ovat arvostelleet Karimovin vallankäyttöä ja Uzbekistanin ihmisoikeusloukkauksia, mutta Uzbekistan on myös lännelle tärkeä strateginen kumppani sijaintinsa vuoksi Afganistanin rajanaapurina.

Uzbekistanin vakautta uhkaa lännen silmissä se, että ikääntyneellä Karimovilla ei ole selkeää seuraajaehdokasta.

Karimovin terveydentilan on epäilty viime aikoina heikentyneen. Viikkoa ennen äänestystä hän kuitenkin kampanjoi tanssimalla perinteisissä kevään tuloa juhlistavissa juhlallisuuksissa.

Karimov oli kampanjoinut lupaamalla vakautta ja hyvinvointia. Hän perusteli lujaa otettaan vallasta parhaana takeena Afganistanista mahdollisesti leviävää ääriryhmien väkivaltaa vastaan.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass

Lue seuraavaksi