1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Isoäidin niksit tepsivät: Sekoita kukkamultaan munankuoria

Kodin viherkasveille ei vaihdeta multaa vaan ruukku, sanoo puutarhuri. Nyt on otollisin aika tehdä kasvin juurille uutta tilaa ja lannoittaa. Multaan voi puutarhurin mukaan sekoittaa kananmunankuoria antamaan kalsiumia.

Kotimaan uutiset
Puutarhuri vaihtaa viherkasvia uutteen ruukkuun
Kirsti Pohjaväre / Yle

Vielä ehtii vaihtaa huonekasveille mullan. Keväällä kasvit ovat tilassa, jossa ne juurtuvat tehokkaasti. Siksi ajankohdalla on merkitystä.

Puutarhuri tarkentaa, ettei kyseessä varsinaisesti ole mullan vaihto, vaan ruukun.

– Kyse ei ole missään tapauksessa mullanvaihdosta, vaikka sitä termiä käytetään. Kun kasveille vaihdetaan aiempaa isompi ruukku ja lisätään multaa, juuret saavat kasvaa entistä laajemmalle alueelle, ja maanpäällinen osa jaksaa kasvaa pinnasta. Korkeintaan huonoksi mennyttä pintamultaa voi rapsuttaa pois, mutta kasvin juuria ei kaiveta esille, sanoo puutarhuri Satu Piirainen.

Suuri osa viherkasveista tarvitsee juuristolleen kasvutilaa. Silti ruukunvaihtoa ei tarvitse automaattisesti tehdä joka kevät vaan tarpeen vaatiessa.

– Kun ruukku on käynyt liian ahtaaksi, sitten vasta vaihdetaan uusi.

Kun ruukku on käynyt liian ahtaaksi, sitten vasta vaihdetaan uusi.

Satu Piirainen

Joillekin kasveille uusi ruukku vaihdetaan hyvinkin harvoin. Sellainen on esimerkiksi pitkälehtinen kliivia.

– Jos haluat, että kliiviasi kukkii hyvin, anna sen olla naftin tiukassa ruukussa. Väljässä ruukussa kasvavaa ei tarvitse vaihtaa uuteen ensi eikä ehkä seuraavanakaan vuonna, sanoo Piirainen.

Uutta ruukkua valitessa pitäisi ensin selvittää kasvilajin vaatimukset. Altakasteluruukku sopii useimmille kasveille, mutta ei esimerkiksi mehikasveille kuten rahapuulle.

– Mehikasvin tunnistaa siitä, että sen lehti on nahkea, pullea tai piikeiksi muuttunut, niin kuin kaktuksella. Mehikasvi varastoi vettä. Jos leikkaa palan lehdestä, siitä tirskahtaa vettä. Mehikasvi pärjää niin pienellä vesimäärällä, että altakasteluruukussa sen juuret saattavat mädäntyä. Siksi rahapuulle valitan sellainen ruukku, joka päästää kaiken ylimääräisen veden pois.

Ei mitä tahansa multaa

Viherkasvien multana Piirainen suosii altakastelumultaa myös perinteissä ruukuissa, joissa on reikä.

– Tällaisen mullan rakenne säilyy edullisena pitkään. Musta multa on liian maatunutta, sanoo Piirainen.

Rahapuulle vaihdettavan uuden ruukun pohjalle repäistään pieni pala sanomalehtipaperia. Sen päälle levitetään pohjan peittävä lekasorakerros.

Sen päälle levitetään multaa.

– Mullan täytyy olla sopivan nihkeää, ei märkä, mutta nihkeää.

Puutarhuri Piirainen hyödyntää myös isoäitien neuvot. Kananmunan kuoret pääsevät uusiokäyttöön kasvien hyödyksi.

– Kananmunan kuoria rutistellaan rikki ja sekoitetaan pohjamultaan. Nekin ilmastoivat multaa, ja lisäksi niistä liukenee pienissä erissä kalsiumia kasvin käyttöön, sanoo Piirainen ja murskaa pienen rahapuun multaan puolikkaan munankuoren.

Kasvi kastellaan edellisenä päivänä, jotta se irtoaisi hyvin vanhasta ruukustaan. Se nostetaan juuripaakkuineen ruukusta, sijoitetaan uuteen ja sivut täytetään tuoreella mullalla.

– Ruukun tulee olla halkaisijaltaan pari kolme senttiä syvempi kuin edellinen. Korkeuttakin saa olla saman verran enemmän, niin uusi multa mahtuu reunoille hyvin.

Multa painellaan napakaksi ja kastellaan läpimäräksi niin, että vesi tulee läpi. Alusvati tyhjennetään vedestä.

Rahapuu, multapussi, uusi ruukku ja munankuoria kasvin mullanvaihtoon
Yle / Kirsti Pohjaväre

Kestolannoituksella pääsee helpoimmalla

Uuteen ruukkuun istutettua kasvia tarvitsee lannoittaa vasta parin kuukauden päästä. Jos haluaa päästä oikein vähällä, istutusvaiheessa voi mullan joukkoon lisätä kastelukiteitä.

– Normaalisti kasvi kasvattaa juuret ruukun seinämien myötäisesti, ja multapaakun keskelle jää hukkatilaa. Kun sotkee kastelukiteitä mullan joukkoon, juuret kasvavat myös paakun sisäosaan. Se vähentää seuraavaa ruukunvaihtotarvetta, kertoo Piirainen.

Toinen vaihtoehto on kestolannoite, joka antaa ravinteita hitaasti ja hallitusti kasvin käyttöön. Tällöin tarvitsee muistaa pelkästään kastelu. Multaan sekoitettavat lannoitteet olisi paras laittaa ruukun vaihdon yhteydessä.

– Nestemäinen lannoite on vaivalloisin, koska se pitää muistaa. Lannoitetta käytetään kasvukaudella maaliskuusta syksyyn. Talvella lannoitetaan vain harvoin. Viileissä huoneissa ei ollenkaan, koska kasvit ovat lepotilassa.