1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Republikaaneilla aseita molempiin käsiin

Yhdysvaltain republikaanisen puolueen mahdollisilla presidenttiehdokkailla riittää aseita - selvityksen mukaan niitä on ainakin 40. Vain kaksi mahdollista ehdokasta on aseettomia.

Ulkomaat
Osallistuja tarkastelee pistoolia NRA:n vuosikokouksessa Texasissa 3. toukokuuta 2013.
Osallistuja tarkastelee pistoolia NRA:n vuosikokouksessa Texasissa 3. toukokuuta 2013.Aaron M. Sprecher / EPA

Yhdysvaltain republikaanipuolueen mahdollisten presidenttiehdokkaiden aseiden määrä on laskettu.

Washington Post -lehden mukaan puolueen 15 esillä olevalla presidenttikilvan edustajalla on ainakin 40 asetta. Ainoastaan tunnetuin ehdokaskandidaatti, Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush ja New Jerseyn kuvernööri Chris Christie ovat aseettomia.

Yksi mahdollinen ehdokas, kieltäytyi antamasta tietoja. Kukaan ei näyttänyt aselupaansa Washington Postille.

Suurin asevarasto on Etelä-Carolinan senaattorilla Lindsey Grahamilla - hän sanoo omistavansa 12 asetta. Republikaanien todennäköinen naisehdokas, Carla Fiorina sanoo hankkineensa viisi asetta.

Republikaanien presidenttiehdokkuudesta kilpailevat ovat yhtä lukuun ottamatta hyvin asemyönteisiä ja kannattavat kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n toimintaa. Ainoastaan Chris Christie on esittänyt rajoituksia aselupiin.

Osa mahdollisista puolueen presidenttikilvan ehdokkaista oli senaatissa pari vuotta sitten kaatamassa lakiesitystä, joka olisi vaatinut myyjää tarkistamaan aseen ostajan taustoja ja rajannut ammusten määrää.

Kivääriyhdistys kammoaa Bushia

Yhdysvaltain Kansallinen kivääriyhdistys NRA sanoo Washington Postin haastattelussa, että heidän suurin uhkansa on Jeb Bush. Ongelma ei ole Bushin aseettomuus, vaan hänen siirtolaismyönteinen politiikkaansa. Bush kannattaa miljoonien laittomien siirtolaisten aseman vakauttamista.

NRA päättelee, että jos siirtolaiset saisivat äänioikeuden, heidän äänensä menisivät aserajoituksia kannattaville ehdokkaille. Selvitysten mukaan nykyiset laittomat siirtolaiset suhtautuvat hyvin kielteisesti Yhdysvaltojen vapaisiin aselakeihin.

Clinton ei kerro

Demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Hillary Clinton ei kertonut, omistaako hän asetta. Vuonna 2000 Clinton esitti senaattorikilvassaan, että Yhdysvaltojen olisi luotava kansallinen aserekisteri. Vuonna 2008 kilpaillessaan puolueen presidenttiehdokkuudesta hän sanoi 'ymmärtävänsä' aseiden omistajia.

Lue seuraavaksi