Etelä-Konneveden kansallispuistossa alkavat pian laajat rakennustyöt

Etelä-Konneveden kansallispuistossa aletaan tänä kesänä rakentaa uutta infraa ja kohentaa vanhaa, jotta se vastaisi lisääntyvien matkailijamäärien tarpeita. Suunnitelmia esitellään yleisötilaisuuksissa Rautalammilla ja Konnevedellä.

Kotimaa
Näkymä Loukkuvuorelta Konnevedelle päin.
Eero Mäntymaa / Yle

Rautalammin ja Konneveden kuntien alueella sijaitsevassa Etelä-Konneveden kansallispuistossa päästään rakentamaan tulevana kesänä. Kansallispuistoon on tulossa erityisesti patikoijia ja melojia palvelevia rakenteita.

Nykyistä palveluvarustusta kohennetaan ja uudistetaan. Kansallispuistossa muun muassa laajennetaan yöpymismahdollisuuksia, lisätään retkeilyreittejä ja rakennetaan uusia rantautumispaikkoja.

– Vielä ei ole tehty yksityiskohtaisia suunnitelmia, mutta perusidea on, että rakenteita uudistetaan vastaamaan matkailuyrittäjien ja ryhmien tarpeita. Esimerkiksi vanhoja yöpymislaavuja muutetaan puolikotamallisiksi, että niihin mahtuu enemmän ihmisiä. Enonniemen etelärannalle tulee rantautumispaikka risteilyveneelle, erikoissuunnittelija Raimo Itkonen luettelee.

Yleisötilaisuudet Rautalammilla ja Konnevedellä

Metsähallitus on juuri julkaissut kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman luonnoksen, jota esitellään yleisötapahtumissa Rautalammilla ja Konnevedellä 16. huhtikuuta. Keskeisille sidosryhmille on lähetetty lausuntopyynnöt ja kaikki asiasta kiinnostuneet voivat antaa suunnitelmista palautetta 24. huhtikuuta asti.

– Palautteen ja lausuntojen pohjalta tehtävä suunnitelma saa lopullisen muotonsa, ja se lähetetään ympäristöministeriöön, Itkonen toteaa.

Itkosen mukaan kyse on siitä erikoisesta kansallispuistosta, että se sijaitsee keskellä kahta kuntaa ja että sinne saavutaan monesta eri suunnista sekä erilaisin tavoittein.

– Esimerkiksi Enonniemeen tullaan etenkin veneilemään ja Hanhitaipale soveltuu melojille.

Kansallispuistoon tulijat opastetaan ensisijaisesti__Konneveden Häyrylänrantaan ja Törmälään Rautalammilla. Muita puiston portteja ovat Hanhitaipaleen Kalasatama ja Kivisalmi.

Arviolta 25 000 vierailijaa vuosittain

Kansallispuiston kehittämissuunnitelmia on tehty yhteistyössä alueen kuntien ja matkailuväen kanssa.

– Kansallispuisto on yksi osa Etelä-Konneveden matkailualuetta ja suunnitelmia on tehty yhteistyössä Rautalammin ja Konneveden matkailualueen Master Plan -suunnittelun kanssa. Tämä on ollut miellyttävä hanke, Itkonen kertoo.

Kansallispuistossa arvioidaan vierailevan vuosittain 25 000 matkailijaa ja suunnitelmat on mitoitettu tuon arvion mukaisesti. Suunniteltujen rakennustöiden kustannusarvio on puolen miljoonan euron paikkeilla.

– Olemme saaneet starttirahaa 450 000 euroa ja nyt haetaan lisärahoitusta suunnitelmien toteuttamiseksi, Itkonen sanoo.

Kansallispuisto on kooltaan 1 544 hehtaaria.

Hoito- ja käyttösuunnitelman luonnos on julkaistu Metsähallituksen verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun).