Netin virheellinen vaalitieto vaivaa ministeriötä – Twitter-tilistä tehty ilmianto

Erehdyttävän viralliselta vaikuttava internetsivusto sisältää virheellistä tietoa eduskuntavaaleista. Twitterissä oleva "vaalitili" puolestaan levittää linkkejä Venäjä-propagandaan.

Kuva: Yle

Netistä ja somesta vaalitietoa etsivän kannattaa olla varovainen.

Hakusanalla "eduskuntavaalit" löytää nopeasti tiensä osoitteeseen www.eduskuntavaalit-2015.fi (siirryt toiseen palveluun). Twitteristä puolestaan löytyy tili nimeltä @eduskuntavaalit.

Molemmat näyttävät erehdyttävän virallisilta. Ne eivät kuitenkaan liity millään tavalla oikeusministeriöön, joka vastaa virallisen vaalitiedon julkaisusta.

Sekä nettisivu että Twitter-tili sisältävät virheellistä tietoa. Esimerkiksi eduskuntavaalit-2015.fi:n mukaan eduskuntavaaleissa on otettu käyttöön valtakunnallinen kolmen prosentin äänikynnys ja vaaliliittojen kielto. Todellisuudessa eduskunta hylkäsi kyseisen esityksen jo vuonna 2011.

– Tämmöistä tämä nettimaailma nyt vaan on. Siellä on hienoja juttuja, mutta myös huonoja, toteaa oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Mainoksia ja propagandaa

Oikeusministeriöllä ei ole tietoa sivuston tai Twitter-tilin ylläpitäjistä. Internetsivuston ylläpitäjän motiivi kuitenkin lienee selkeä: mainostilan myynti. Sivustolla käy kuukaudessa kymmeniä tuhansia eduskuntavaaleista tietoa etsiviä.

Sen sijaan @eduskuntavaalit-Twitter-tili levittää linkkejä muun muassa Venäjän Ääni -sivuston uutisiin. Venäjän Ääni on valtiollisen Russia Today -mediayhtiön ulkomaanpalvelu, jonka epäillään levittävän Venäjän presidentinhallinnon propagandaa ja valheita.

Aktiivisesti twiittaavalla tilillä on jo yli 11 000 seuraajaa.

– Tili olettaa olevansa jotain muuta kuin mitä se on. Ja tilin tekijä on saavuttanut tarkoituksensa, valitettavasti, Jääskeläinen toteaa tilin seuraajamäärään viitaten.

Oikeusministeriön virallisella tilillä @vaalit.fi (siirryt toiseen palveluun) on vain 643 seuraajaa.

Twitter-tilistä tehty ilmianto

Jääskeläisen mukaan oikeusministeriö on tehnyt tilistä ilmiannon Twitterille ja toivoo mikroblogipalvelun poistavan tilin.

– En tiedä, auttaako se. Tämä jää nähtäväksi, Jääskeläinen tuumaa.

"Vaalisivustolle" ministeriö ei aio tehdä mitään.

–  Ikäväähän se on, jos on sivustoja, joilla on väärää tietoja. Mutta emme voi vastata muusta toiminnasta kuin omastamme.

Oikeusministeriön virallinen vaalisivu löytyy osoitteesta www.vaalit.fi (siirryt toiseen palveluun). Ministeriön vaalitiedotteita Twitterin kautta voi seurata tililtä @vaalit.fi (siirryt toiseen palveluun).