1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Outo ilmiö viljapelloilla: Loistavasta sadosta tulikin huonoa leipää

Ruis saatiin viime syksynä puitua monin paikoin loistavissa olosuhteissa. Laatu oli niin hyvä, että ruisleipää on hankala leipoa. Ilmiö on harvinainen.

Kotimaan uutiset
Ruispelto
Yle

Viljapelto Kouvolan Raussilassa on tänä aamuna valkoinen, vaikka vielä sunnuntaina se oli vihertävä. Koko talven oikutellut sää koettelee viljelijöiden hermoja.

– Pelto näytti jo hyvältä, mutta vähän ruskea se on ollut. Routa tekee maalle hyvää, mutta nyt on ollut roudattomiakin paikkoja. Vaihteleva lämpötila nyt kevättalvella taas katkoo juuria, kertoo syysvehnät peltoon kylvänyt Mikko Ollila.

Viime satokaudella Ollila kasvatti yhdessä mylläri-vaimonsa kanssa ruista. Sato ei ollut kovin suuri, mutta laatu oli loistava – vähän liiankin hyvä. Rukiin sakoluku nimittäin nousi liian korkeaksi.

– Se kasvoi hyvin ja saimme puitua sen kuivana. Kun sakoloku on liian korkea, leipä ei kohoa leivottaessa. Monilla oli viime vuonna sama ongelma, koska puintiolosuhteet olivat niin hyvät, kertoo mylläri Miia Lehto.

Pikkumyllyillä vaikeuksia

Sakoluvulla mitataan sitä, kuinka hyvin leipäviljaa pystyy leipomaan. Rukiin sakoluvun tulee olla yli 90, mutta se ei saisi nousta yli 200:n. Kouvolan Raussilassa sakoluku oli viime vuonna peräti 350. Taikinasta tulee silloin liian tiivistä.

Itse tykkään tehdä juureen, joten olen ostanut kaupasta huonoja jauhoja sekaan.

Miia Lehto

– Tämä on aika harvinaista. Yleensä sakoluku on liian huono ja leipominen sen takia hankalaa, Lehto toteaa.

Viime vuoden ruis on parhaillaan tuotannossa. Isoille myllyille liian hyvälaatuinen vilja ei tuota ongelmia, koska ne sotkevat eriä keskenään. Pienemmillä myllyillä on sen sijaan ollut jonkin verran vaikeuksia.

– Pitäisi löytää vanhaa, huonompaa ruissatoa tai käyttää hiivaa leivonnassa. Mukaan voi myös sotkea vähän vehnää, se auttaa leipää kohoamaan.

Vippaskonsteja ei välttämättä tarvita, jos leipomiseen on varattu aikaa.

– Taikina nousee kyllä jonkin verran, mutta se vaatii tosi pitkän ajan. Itse tykkään tehdä juureen, joten olen ostanut kaupasta huonoja jauhoja sekaan.