Alvar Aallon nuoruudensynti remontoidaan alkuperäiseen loistoonsa

Muuramen kirkon mittava peruskorjaus alkaa ensi kuussa. Runsaan vuoden kestävän remontin hinta on yli kolme miljoonaa euroa. Vuonna 1929 valmistuneen kirkon seinät jäävät pystyyn, mutta lattia ja katto rakennetaan uudestaan. Myös piha-alueen ruusutarha palautetaan.

kulttuuri
Muuramen kirkko on Aallon italialaisen vaiheen saavutuksia.
Muuramen kirkko on Aallon italialaisen vaiheen saavutuksia.Isto Janhonen / Yle

Muuramen seurakunnan kirkkovaltuusto valitsi kunnostuksen rakennusurakoitsijaksi VRP-Rakennuspalvelu Oy:n. Rakennustyö kestänee noin 14 kuukautta eli kunnostus valmistuu kesällä 2016.

Muuramen kirkko oli nuorelle arkkitehti Alvar Aallolle välivaihe siirtymisessä klassisismista funktionalismiin. Muuramen kirkkoa on pidetty aliarvostettuna Aallon siirtymävaiheen työnä ja kerrotaanpa Aallon nimenneen sen saunaillan keskusteluissa nuoruudensynnikseen.

Muuramessa vaikuttanut kulttuuripersoona Martti Korpilahti on kuvaillut kirkkoa Muuramen kauneimmaksi runoksi, jonka ydin on ankaran protestanttinen, lähennellen kalvinilaisuutta.

Samaan vaiheeseen Alvarin suunnitelmissa kuuluvat myös Jyväskylän Työväentalo ja parhaillaan myynnissä oleva pahasti rapistunut Valtiontalo Jyväskylässä.

Alkuperäiset värit palaavat

Kirkko on kokenut vuosikymmenten aikana useita muutoksia ja erityisesti sen sisätilat ovat muuttuneet huomattavasti alkuperäisestä asusta. Nyt kirkon sisäpuolen värit palautetaan vuoden 1929 mukaisiksi.

– Merkittävämuutos tulee olemaan se että värimaailma muuttuu alkuperäisen värimaailman mukaiseksi eli voimakkaat värit vaalea ja puuväri häipyvät. Tilalle tulee vaalean harmaa, kirkkaan sininen ja punaisen ruskea, kertoo lääninrovasti Simo Lampela.

Lääninrovasti, kirkkoherra Simo Lampela johtaa remonttiurakkaa.
Lääninrovasti, kirkkoherra Simo Lampela johtaa remonttiurakkaa.Isto Janhonen / Yle

Päätöstä kirkon remontoimiseksi saatiin odottaa liki kuusi vuotta siitä kun remonttitarve ensimmäisen kerran huomattiin. Vuosien aikana yläpohjan lämpövuodot ovat rapauttaneet muun muassa sementtisiä koristelistoja, joita nyt putoaa maahan.

Piha-alueella kirkko salaojitetaan ja alkuperäinen luostarimainen ruusutarha palautuu länsisivulle. Parkkipaikat uusitaan etäämmälle kirkosta, jolloin kirkko uuden valaistuksen myötä nousee paremmin esille.

Jumalanpalvelukset pidetään remontin aikana seurakuntatalolla.

– Jo talviaikana on pidetty seurakuntakodilla jumalanpalvelukset kirkon lämpövuotojen takia. Rakenteista on tullut epäpuhtauksia niin että ihmisten on ollut hankala olla, kertoo Lampela.

Aalto suunnitteli seitsemän kirkkoa

Muuramen kirkko on ensimmäinen arkkitehti Alvar Aallon (siirryt toiseen palveluun) luonnosten mukaan toteutuneista kirkkorakennuksista. Uransa aikana hän toteutti yhteensä seitsemän uutta kirkkorakennusta: Muurameen, Seinäjoelle, Vuoksenniskaan, Wolfsburgiin ja Detmerodeen Saksassa, Riolaan Italiassa sekä Lahteen.

Tyypiltään Muuramen kirkko on yksilaivanen tiilestä rapattu pitkäkirkko. Sisäänkäynti sijaitsee riemukaaren alla. Eteinen on lyhyt ja ahdas ja kuvastaa kristityn tien alkuun kuuluvaa ahdasta porttia.

Kirkon poikkirungon pohjakerroksessa sijaitsevat kirkon huoltotilat. Toisessa kerroksessa on seurakuntasaliksi tarkoitettu kappeli.

Muuramen kirkossa näkyvät Aallon Italiaan vuonna 1924 tekemän häämatkan vaikutteet. Niitä ovat Campanile- tyylinen kellotorni, pienet ja korkealle sijoitetut ikkunat, poikkirungon aurinkokatos sekä kirkkoa aikanaan ympäröinyt muuri. Muuramen kirkko onkin Aallon ”italialaisen” vaiheen saavutuksia.

Alvar Aallon piirustus Muuramen kirkosta vuodelta 1927.
Alvar Aallon piirustus Muuramen kirkosta vuodelta 1927.Alvar Aalto / Alvar Aalto museo