Intian ilma on tappavaa – Obama menetti Delhissä kuusi tuntia elinajastaan

Delhissä keuhkoihin kulkeutuu vaarallisia pienhiukkasia jopa 20 tupakan verran päivässä. Suomalaisen Maija Virran cleantech-yritys pyrkii ratkomaan ennätyksellisen pahaa saasteongelmaa ensimmäisten yritysten joukossa Intiassa.

Ulkomaat
Barack Obama ja Narendra Modi.
Intian pääministeri Narendra Modi ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tervehtivät yleisöä Delhissä tammikuun lopulla.Harish Tyagi / EPA

Missä kaupungeissa hengitetään maailman vaarallisinta ilmaa? Oikea vastaus löytyy Intiasta.

Maailman 20 saastuneimman kaupungin joukossa on 13 kaupunkia Intiasta. Tappavinta ilma on Intian pääkaupungissa Delhissä.

Jopa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman on laskettu menettäneen arviolta noin kuusi tuntia elinajastaan pelkästään kolmen Delhissä vietetyn päivän aikana.

Obama teki valtiovierailun Delhiin talvella tammikuun lopulla, jolloin ilmanlaatu on usein pahimmillaan. Vaarallisten pienhiukkasten määrä saattaa olla monikymmenkertainen Maailman terveysjärjestön WHO:n turvallisiksi määrittelemiin lukuihin verrattuna.

Intialaisille ennennäkemättömät saastemäärät tarkoittavat useiden vuosien menetystä elinajassa. Yli puolet Intian 1,2 miljardin ihmisen väestöstä asuu alueilla, joissa saasteet vähentävät eliniänodotetta keskimäärin 3,2 vuodella.

Hätkähdyttävät luvut perustuvat Yalen, Harvardin ja Chicagon yliopistojen tutkijoiden helmikuussa julkaisemiin laskelmiin.

"Astma ja syöpä arkipäivää"

Useimmat intialaiset ovat vielä täysin tietämättömiä saasteiden vaikutuksista. Intian tiedotusvälineet ovat alkaneet kertoa ilmansaasteista enemmän vasta kuluneen talven aikana.

Huoli on levinnyt toistaiseksi koulutettuun yläluokkaan.

– Mieheni siskolla on astma. Kun ilmassa on saasteita, hän ei pysty hengittämään hyvin. Hän on joutunut kaksi kertaa sairaalaan hengitysongelmien takia, kertoo Arti Khurana vauraiden delhiläisten suosimalla Khan Marketin ostosalueella.

Intiassa asuvan suomalaisen cleantech-yrityksen toimitusjohtaja on havainnut saman asian.

– Astma ja syöpä ovat jokaisen intialaisen perheen arkipäivää. Lähes jokainen intialainen tietää, että joku perheenjäsen on äskettäin sairastunut keuhkosyöpään suvussa. Mutta vasta nyt ihmiset ovat alkaneet yhdistää sairaudet ilmanlaatuun, sanoo Santrupti Engineers -yhtiön toimitusjohtaja Maija Virta Ylelle Delhissä.

Ilmasta saa 20 tupakkaa päivässä

Erityisen vaaralliset pienhiukkaset eli niin sanotut PM2.5-hiukkaset ovat halkaisijaltaan niin pieniä, että ne pääsevät tunkeutumaan syvälle keuhkoihin ja keuhkorakkuloiden läpi verenkiertoon. Ne aiheuttavat muun muassa astmaa, keuhkosyöpää ja sydänsairauksia.

– Talvisaikaan se vastaa sitä, että jokainen polttaa 20 tupakkaa vauvoista vaareihin. Hiukkaspitoisuus on 15-100 kertaa huonompaa kuin mitä ilma saisi olla, Maija Virta sanoo.

Virran ilmanpuhdistusjärjestelmiin keskittyvä yritys Santrupti on Intiassa niiden vain muutaman yrityksen joukossa, jotka ovat erikoistuneet parantamaan rakennusten sisäilman laatua.

Santrupti remontoi hiljattain Delhin kansainvälisiin yksityiskouluihin kuuluvan The American Embassy Schoolin sisäilmajärjestelmän. Remontin seurauksena sisäilmasta pystytään suodattamaan noin 90 prosenttia haitallisista pienhiukkasista.

Hengitysilma koulurakennusten sisällä vastaa nyt Suomen ulkoilman tasoa.

Talvisaikaan hiukkaspitoisuudet vastaavat sitä, että jokainen polttaa 20 tupakkaa vauvoista vaareihin.

Monissa Delhin kouluissa onkin kielletty liikuntatunnit ulkona ja jopa välitunnit pahimpien saastesumukausien aikana.

– Puhtaampi sisäilma on koululle kilpailuvaltti, sillä hyväosaiset vanhemmat ovat valmiit maksamaan siitä, Maija Virta kertoo.

Saasteet vahingoittavatkin erityisesti lapsia, joiden keuhkot eivät kehity normaalisti.

– Jokaisella lapsella on mitä todennäköisimmin jonkinasteinen keuhkojen sairaus jo ennen kuin tämä menee kouluun. Jo nyt joka kolmas koululainen on sairastunut hengitystien infektioihin ja astmaan, Maija Virta sanoo.

Intia vetoaa väestönpaljouteen

Intian saasteongelmat tulevat lähitulevaisuudessa lisääntymään rajusti. Voimakkaasti kasvava maan talous tarvitsee kasvun polttoaineeksi energiaa, mitä Intia aikoo hankkia halvasta ja hyvin saastuttavasta kivihiilestä.

Kivihiilen tuotanto aiotaan kaksinkertaistaa vajaan viiden vuoden aikana ja kolminkertaistaa hurjimmissa arvioissa jopa vuosikymmenessä.

Hiilen ja teollisuuden tuotannon kasvun seurauksena Intian päästöt tulevat arvioiden mukaan vähintäänkin tuplaantumaan.

Intian mukaan sillä on oikeus rikastua ja saastuttaa, koska niin tekivät länsimaatkin aikaisemmin. Intia on nyt maailman kolmanneksi suurin päästöjen aiheuttaja ykkössijaa pitävän Kiinan ja Yhdysvaltain jälkeen.

Maija Virta.
Toimitusjohtaja Maija Virran mukaan Intiassa on alettu huolestua ilmansaasteista vasta hiljattain.Yle

Maa vetoaa siihen, että sillä on 1,2 miljardin väestö huolettavanaan.

– On se aika vaikea mennä sinne telttaan asuvalle perheelle sanomaan, että teidän lapset eivät saa opiskella lampun alla pimeän tullessa, koska ilmasto saastuu ja maailma tuhoutuu, Santruptin toimitusjohtaja Maija Virta pohtiii.

Intialla on kuitenkin kunnianhimoisia tavoitteita lisätä uusiutuvan energian käyttöä. Erityisesti aurinkoenergian tuotantoa aiotaan kasvattaa. Silti uusiutuvat energiamuodot pystyvät kattamaan vain pienen murto-osan Intian valtavasta energiantarpeesta seuraavien parin vuosikymmenien aikana.

Tuleeko Intiasta Pariisin ilmastopahis?

Intiasta uhkaakin tulla suuri kompastuskivi Pariisissa joulukuussa pidettävässä suuressa ilmastokokouksessa.

Intia ei ole Kiinan ja Yhdysvaltain tapaan valmis päästörajoituksiin kattavan ilmastosopimuksen saamiseksi. Vaarana on, että Intian asenne saattaa aiheuttaa ketjureaktion muissa maissa, koska monilla kehittyvillä mailla on tapana ottaa mallia Intiasta tiukoissa ilmastoneuvotteluissa.

Pariisin kokouksen tavoitteena on estää ilmastonmuutoksen kehittyminen vaaralliselle tasolle.

– Täytyy vain toivoa, että näin ei käy, koska silloin meillä ei ole hirveän paljon toivoa tässä maailmassa, Maija Virta Santruptista sanoo.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat olemaan rajuimpia juuri Intiassa, missä merenpinnan nousu on jo nyt pakottanut ihmisiä jättämään kotinsa.

Silti Maija Virta uskoo, että Intiassa ilmasto-ongelmaa aiotaan ratkoa fiksummin kuin esimerkiksi Kiinassa. Ilmastonmuutoksen hillitseminen kävisikin mahdottomaksi, jos Intia saastuttaisi yhtä paljon kuin mitä Kiina rikastuessaan viimeisen 30 vuoden aikana.

– Täällä asuu valtavat määrät ihmisiä hyvin lähellä merenpintaa. Siinäkin mielessä Intialla on oma lehmä ojassa saada asiat tehtyä järkevämmin, Maija Virta uskoo.

Delhin hyvinvoivalla Khan Marketin alueella nuoret ihmiset näyttävät olevan jo melko hyvin tietoisia ilmastonmuutoksesta.

– Me tulemme synnyttämään lapsemme tähän maailmaan ja tämä kansankunta tulee olemaan täynnä saasteita, nuori mies Vivek sanoo.

Delhi/Dhanbad, Jharkhand

Lisää aiheesta Ajankohtaisessa kakkosessa TV2:ssa tiistaina 31.3.2015 kello 21.00