Pitäisikö lyijyhaulit kieltää Suomessa kokonaan?

Eviran ja Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkimuksessa on selvinnyt, että merikotkat kuolevat yleisesti lyijymyrkytykseen. Joissakin maissa, kuten Tanskassa ja Norjassa, lyijyhaulien käyttö on kokonaan kielletty, Suomessa lyijyhaulien käyttö on kiellettyä vesilintujen metsästyksessä. Onko käytäntö hyvä vai pitäisikö lyijyhaulit kieltää meillä kokonaan?

Kuva: Jarkko Heikkinen / yle

Eviran ja Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkimuksessa on selvinnyt, että merikotkat kuolevat yleisesti lyijymyrkytykseen. Asiantuntijat ovat melko varmoja, että lyijy kulkeutuu lintujen elimistöön metsästyksen kautta.

Manner-Suomessa lyijyhaulien käyttö kiellettiin vesilintujen metsästyksessä vuonna 1996, mutta muun riistan metsästyksessä lyijyhaulit ovat sallittuja. Tanskassa lyijyhaulien käyttö on kokonaan kiellettyä, Norjassa näin oli aiemmin mutta lainsäädäntöä on tänä keväänä muutettu lähemmäs Suomen mallia. Ruotsissa on voimassa sama käytäntö kuin Suomessa.

Pitäisikö lyijyhaulien käyttöä rajoittaa entisestään? Vai pitäisikö se kieltää kokonaan? Mitkä asiat puoltavat lyijyhaulien käyttöä?