Taulut ja tummat sävyt tekevät paluuta sisustukseen

Sisustustrendeissä palataan 1970-80 -luvuille, ennakoi sisustussuunnittelija Leila Rajala. Valkoiset kodit ovat olleet osin median tekemä ilmiö, mutta tulevaisuudessa valkoinen saa väistyä värien tieltä. Myös tehosteseinät saattavat jäädä takaisin seinille nostettavien taulujen alle.

Kotimaa
Villa Pihla sijoittui kolmanneksi viime syksynä lähetetyssä Suomen kaunein koti -televisio-ohjelmassa.
Villa Pihla sijoittui kolmanneksi viime syksynä lähetetyssä Suomen kaunein koti -televisio-ohjelmassa.Kari Lampinen

Kevät tuo sisustukseen talviaikaa keveämpiä värejä ja pastellisävyjä, kuten aina.

– Varsinkin nyt on vaaleaa roosaa, puuterin sävyjä ja siellä seassa sinistä – murrettua ja suoraa, kertoo kevään trendeistä sisustussuunnittelija Leila Rajala InHouse Design Oy:sta.

Rajalan mukaan sisustustrendit muuttuvat muutamassa vuodessa, joten kodin saa päivitettyä kevään sävyihin muutamaa väripistettä, esimerkiksi tyynyt, vaihtamalla. Isommat muotivirtaukset ovat sitten eri asia. Leila Rajala arvioi, että luvassa on paluu 1970- ja 1980 -luvuille.

– Matalalinjaisia, virtaviivaisia kalusteita. Kalusteet ovat kevenemään päin, esimerkiksi käsinojat ovat kapeampia ja kaappien jalkaosat ovat ilmavia eli niissä ei ole kiinteitä sokkeleita. Nyt ei välttämättä puhuta värikimarasta vaan muotokielestä, Leila Rajala sanoo.

– Otetaan parhaita paloja tuolta ajalta eli oman aikansa vintagea ja niitä toistetaan nyt.

Taulut takaisin seinille

Sisustustrendien kierto on Leila Rajalan mukaan melko nopeaa. Vuosikymmenet seuraavat toisiaan.

– Ja jos seuraa taaksepäin, vauhti näyttää vain kiihtyvän. Moni povaa, että värimaailmassa tulee ensi vuonna trendikkääksi 1980-90 -lukujen vaihde, Rajala sanoo.

Viime vuosien paljaat seinät ovat Leila Rajalan mukaan saamassa peitettä. Taulut korvanneet tehosteseinät korvautuvat taas tauluilla.

– 70-80 -luvuilla oli kaikilla tauluja joka seinällä ja kun siitä päästiin, tuli neutraali kausi. Ehkä tauluja on korvattu tehosteseinällä niin, että lähes joka huoneessa on värillinen seinä tai jopa kuviollinen.

– Nyt näkyy, että arvotauluja on alettu käyttää sisustuksessa. Halutaan laittaa esimerkiksi perintötauluja esille paraatipaikoille kodeissa ja sisustetaan niillä, Rajala toteaa.

Valkoiset kodit mediailmiö?

Sisustuslehdissä ja mediassa näkyvät suomalaiskodit ovat usein pääväriltään valkoisia. Leila Rajalan mukaan valkoisuus ei ole kotien koko kuva.

– Meidän asiakkaiden kodeista suurin osa on täysin erilaisia keskenään, mutta monet eivät halua, että koteja kuvataan tai laitetaan esille. Ehkä ne ihmiset ovat samanlaisia, jotkahaluavat esitellä kotejaan julkisesti ja sitten tulee mielikuva, että tätähän on kaikilla.

Uudesta mustasta povataan, että se olisi sininen.

Leila Rajala, sisustussuunnittelija

– Valkoinen oli yleinen trendi vielä muutama vuosi sitten, mutta saattaa olla myös niin, että mediassa näytetään tietyntyyppisiä koteja ja ne ovat useimmiten niitä, jotka imitoivat muita vastaavia, Rajala sanoo.

Syitä valkoisen käyttämiseen on monia. Leila Rajalan mukaan joku pelkää käyttävänsä liikaa värejä tai vääriä värejä.

– Valkoiseen liittyy myös mielikuva puhtaudesta ja kuvitellaan, että se toimii taustana parhaiten. Yleinen harhaluulo on, että valkoista valkoisella -sisustus näyttäisi aina hyvältä ja sopisi kaikkiin tiloihin. En kuitenkaan sanoisi, että valkoisella sisustaminen on helppo laji.

Valkoisen sisustuksen aika alkaa olla ohi. Värit ja jopa tummat värit tekevät paluuta, arvioi Leila Rajala.

– Kodit alkavat olla harmahtavia, beigejä ja niiden keskelle tuodaan räiskyviäkin värejä. Ensi vuonna tulee lisää ruskeaa ja tummat puunsävyt uudestaan muotiin harmaan ja valkoisen rinnalle. Uudesta mustasta povataan, että se olisi sininen.