Näkökulma: Mihin nyt, Porin seutu?

Porin seudun kuntaliitos kaatui maanantaina Ulvilassa, Pomarkussa, Luvialla, Nakkilassa ja Kokemäellä. Toimittaja Antti Laakso pohtii, miten Porin seudulla jatketaan tämän erikoisen episodin jälkeen.

Porin seutukunta
Porin vaakuna
Katja Halinen / Yle

Porin seudulle piti syntyä yli 100 000 asukkaan uusi suuri kunta. Unelma kariutui maanantai-iltana, kun Ulvilan, Pomarkun, Luvian, Kokemäen ja Nakkilan valtuustot hylkäsivät Pori-liitoksen.

Liitoksen piti ratkaista monia Porin seutua uhkaavia tai jo vaivaavia ongelmia palvelujen suunnittelusta väestön ikääntymiseen. Samalla piti poistaa kuntien välillä käytävä turha kilpailu asukkaista ja yrittäjistä.

Kuntaliitoksen kaatumiseen ei löydy yhtä ainoaa syytä. Valtion suunnalta tulleen liitospaineen väheneminen yhdistyi Pori-pelon voimistumiseen. Kokemäki tuskin oli missään vaiheessa mukana neuvotteluissa tosissaan, mutta erityisesti Luvian, Pomarkun ja Ulvilan liittyminen Poriin näytti vielä loppusyksystä hyvin mahdolliselta.

Porilaisen politiikan erikoiset piirteet – kaupunginjohtajan toimintaa tutkinut komitea ja otto-oikeuden käyttö etunenässä – olivat varmasti käännyttämässä joidenkin poliitikkojen päitä Poria vastaan.

Suurin syy oli kuitenkin todennäköisesti pelko oman kuntakeskuksen erityispiirteiden katoamisesta. Kunnallispoliitikot ajattelevat, että pienemmässä kunnassa tai vaikkapa Teljän kaupungissa on mahdollisuus säilyttää kylän oma terveyasema ja lukio helpommin kuin Porissa.

Porin ulkopuolelle jäämisen riemu voi kuitenkin jäädä lyhyeksi varsinkin Pomarkulle ja Ulvilalle. Tulevaisuudessa niiden edessä voi olla liitos Poriin – nyt neuvoteltuja huonommilla ehdoilla.

Jos Suomen uusi hallitus ja eduskunta päättävät jatkaa sote-uudistusta ja kuntien valtionosuusjärjestelmään ei tule olennaisia muutoksia, yksin jäävät kunnat ja pienet kaupungit voivat joutua kärsimään. Sama kohtalo koskee Merikarviaa, joka hylkäsi Pori-liitoksen jo syksyllä.

Suurin huolenaihe on kuitenkin koko seudun yhteistyön jatkaminen. Liitoksen kaatumisen vaikutukset voivat ulottua pitkälle.

Onko Pori valmis jatkossa tukemaan lähikuntia ja kuuntelemaan niiden mielipiteitä senkään vertaa kuin tähän saakka? Miten yhteistyö sujuu vaikkapa sairaanhoitopiirissä tai maakuntaliitossa?

Koko Satakunnan kannalta olisi toivottavaa, että kuntaliitoksen kaatumisen seuraukset jäisivät mahdollisimman pieniksi. Johtajuutta ja vastuullisuutta vaaditaan nyt kaikilta alueen poliitikoilta ja virkamiehiltä.