1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen kommunistinen puolue

SKP ja KTP eivät mahtuneet samalle listalle Lapissa

Suomen Kommunistinen Puolue ja Kommunistinen Työväenpuolue - Rauhan ja Sosialismin puolesta ovat laatineet kevään eduskuntavaaleihin omat ehdokaslistat. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa puolueet olivat vaaliliitossa ja tavoittelivat vasemmistoliiton Esko-Juhani Tennilän jättämää kansanedustajan paikkaa.

Kuva: skp.fi

Suomen Kommunistinen Puolue oli kielletty Suomessa vuoteen 1944 asti. Sen jälkeen SKP:n ehdokkaat olivat mukana Vasemmistoliiton edeltäjän SKDL:n ehdokaslistalla. Äärivasemmiston yhteistyö päättyi 1980-luvulla keskinäiseen riitelyyn ja sirpaloitumiseen useiksi puolueiksi.

Suomen kommunistinen puolue haettiin konkurssiin 1990-luvun alussa. Puolue perustettiin uudelleen 1990-luvun puolivälissä.

Äänimäärät olleet vaatimattomia

Kommunistinen työväenpuolue puolestaan perustettiin 1980-luvun lopussa. Uudelleen perustetun SKP:n tai KTP:n yksikään ehdokas ei ole tullut koskaan valituksi eduskuntaan.

Kuntavaaleissa puolueet ovat viimeksi saaneet Lapissa ehdokkaan läpi yksitoista vuotta sitten, jolloin SKP:n Erkki Pekkinen ja KTP:n Pirkko Ezewuzie valittiin Kemin kaupunginvaltuustoon.

Viime EU-vaaleissa SKP sai Lapista noin 200 ääntä. KTP:llä ei ollut ehdokkaita.

Neljä vuotta sitten eduskuntavaaleissa puolueet olivat vaaliliitossa, jonka tavoitteena oli vallata Esko-Juhani Tennilän jättämä paikka ja saada kommunisti eduskuntaan. Tavoitteen toteutuminen jäi kauas, kun vaaliliiton äänimäärä jäi noin viiteensataan. SKP ehdotti liittoa myös kevään vaaleihin, mutta KTP ei pitänyt sitä tarpeellisena.

SKP tavoitteli täyttä listaa

SKP:llä oli tavoitteena saada Lappiin täysi 14 ehdokkaan lista. Puolueen oli kuitenkin tyydyttävä yhdeksään ehdokkaaseen. Lapista puolue tavoittelee tuhatta ääntä, mutta valtakunnallisesti yritetään saada kaksi ehdokasta läpi. Odotukset kohdistuvat Tampereelle ja Helsinkiin.

KTP:llä on ollut tavoitteena saada yksi ehdokas jokaisesta maakunnasta. Niinpä kaksi lappilaista ehdokasta on hyvä saavutus. Lapissa puolueella ei ole tavoitetta äänimäärän suhteen. Sen pyrkimyksenä on ainoastaan saada työväenluokan ääntä kuuluviin.

SKP:n listalta ovat ehdolla Kemistä Päivi Alajas, Jari Nyyssölä ja Tapio Siirilä. Rovaniemeläiset ehdokkaat ovat Marja-Leena Kulppi-Vartiainen ja Risto Vartiainen. Lisäöksi ehdolla ovat Arto Ahlakorpi Utsjoelta, Lena Huldén Vantaalta, Kerstin Tuomala Simosta ja Jukka Yliviuhkola Torniosta.

KTP:n ehdokkaat ovat Heikki Suomalainen Rovaniemeltä ja Kaarlo Nurmikumpu Kemijärveltä.