1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ilmatieteen laitos: Rantatunneli parantaa Tampereen ilmanlaatua

Suomen pisin maantietunneli avataan liikenteelle reilun kahden vuoden kuluttua, toukokuussa 2017. Tuolloin pitäisi ilmanlaadun parantua Tampereen keskustassa, tosin ei tunnelin suuaukkojen luona.

Kotimaan uutiset
Valoja mustassa tunnelissa.
Petri Aaltonen / Yle

Ilmanlaatu Tampereen keskustassa paranee Rantatunnelin valmistumisen jälkeen, ennustaa Ilmatieteen laitos.

Ohikulkuliikenteen ohjaaminen tunneliin parantaa ilmanlaatua keskustassa, mutta tunnelin suuaukkojen läheisyydessä Naistenlahdessa ja Santalahdessa ilmanlaatu saattaa heikentyä.

Ilmatieteen laitos tekee ilmanlaatumittauksia koko tunnelin rakennustyön ajan sekä ainakin vuoden tunnelin käyttöönoton jälkeen. Mittaukset alkoivat jo suunnitteluvaiheessa vuoden 2012 lopussa.

Näin laajaa seurantaa ilmanlaadun muutoksista ei ole aikaisemmin Suomessa toteutettu. Tutkijat seuraavat ulkoilman typen oksidien, pienhiukkasten ja hengitettävien hiukkasten pitoisuuksia.

Tunnelin louhinta ja liikennöinti ovat nostattaneet pölyä ja lisänneet typen oksidien määrää etenkin Santalahdessa.

– Vaikutus näkyi selvimmin hiukkaspitoisuuksien ja typen oksidien pitoisuuksien kohoamisena erityisesti Santalahdessa arkipäivisin. Ilmanlaatu ei Santalahdessa kuitenkaan vuonna 2014 ollut keskimäärin huonompaa kuin Tampereen keskustassa, Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Katja Lovén sanoo tiedotteessa.

Ilmanlaatu heikkeni Santalahdessa 17 päivänä ja Naistenlahdessa 14 päivänä huonoksi tai erittäin huonoksi hiukkaspitoisuuksien vuoksi. Syynä olivat keväinen katupöly ja tunnelin rakennustyöt.

Hengitettävien hiukkasten pitoisuuden vuorokausiraja-arvon taso ylittyi Naistenlahdessa 5 kertaa ja Santalahdessa 7 kertaa. Typpidioksidin pitoisuudet eivät ylittäneet kotimaisia ilmanlaadun ohjearvoja eivätkä EU:n raja-arvoja.

Työmaalla on pölyn määrää pyritty vähentämään maamassoja kastelemalla.

Näsijärven rannassa rakenteilla oleva 2,3 kilometriä pitkä maantietunneli on valmistuttuaan Suomen pisin. Se avataan liikenteelle reilun kahden vuoden kuluttua, toukokuussa 2017.

Lue seuraavaksi