Tieto lisääntyy valtavaa vauhtia – Apulaisprofessori: "Oppikirjat happanevat käsiin"

Tutkimustieto lisääntyy kovaa vauhtia, kun sekä länsimaat että kehittyvät maat tuottavat tietoa. Erityisesti genetiikan ja molekyylibiologian tutkimustiedon odotetaan räjähtävän käsiin. Uutta tietoa saadaan jo nyt niin paljon, että alan oppikirjat vanhenevat käsiin.

Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Vuosia takaperin väitöskirjaa saatettiin valmistella pitkään ja hartaasti. Se saattoi olla ihmisen elämäntyö. Väitöskirjan tekijä pystyi myös tietämään käsittelemästään aiheesta laajimmin koko maailmassa. Nyt uutta tietoa tuotetaan paljon, joten väitöskirjojakaan ei enää kannata pitää pöytälaatikossa odottamassa valmistumista.

Erityisesti genetiikan ja molekyylibiologian tutkimustietoa on tarjolla valtavia määriä.

– Aivan käsittämättömiä määriä tutkimustietoa tuotetaan nykyään, evoluutioekologian apulaisprofessori Tommi Nyman päivittelee.

Tiedon paljous johtuu siitä, että länsimaissa on lisätty tutkimustoimintaa vuosien saatossa. Toinen merkittävä syy on, että kehittyvissä maissa, kuten esimerkiksi Kiinassa, tutkimuksia tehdään yhä enemmän. Tutkimusten lisääntymisen vauhti on jo Nymanin mukaan kova ja kiihtyy koko ajan.

Yksittäinen ihminen ei pysty enää hallitsemaan laajaa alaa.

Tommi Nyman

– Kyllä se räjähtää käsiin. Yksittäinen ihminen ei pysty enää hallitsemaan laajaa alaa. Pitää erikoistua koko ajan pienempiin ja pienempiin asioihin.

Jatkuvasti tulevan uuden tiedon myötä uunituoreet oppikirjat ovat jo vanhoja. Kun oppikirja tulee painosta, tieto on 4-5 vuotta vanhaa.

– Kehityksen vauhti on niin hurjaa, että oppikirjat happanevat käsiin, Nyman sanoo.

Oppikirjoista saadaan hyvää tietoa, mutta opettajat joutuvat täydentämään sitä. Päänvaivaa aiheutuu tenttikirjojen valinnasta, jotta opiskelijat saisivat oikeat tiedot ja tekniikat.

Suomen opetus- ja kulttuuriministeriöllä on hanke nimeltä Avoin tiede ja tutkimus (siirryt toiseen palveluun). Sen tarkoituksena on muun muassa se, että uusin tutkittu tieto olisi helposti kaikkien saatavilla.