Kuopiolaismiehen huimasta ideasta tuli netti-ilmiö: "Jos jokainen suomalainen yritys lahjoittaa kympin..."

Kuopiolaisen Timo Kettusen Facebook-päivitys muuttui yhdessä viikossa uudeksi yhdistykseksi. Sen tarkoituksena on tukea pienillä rahasummilla vähävaraisten lasten harrastuksia, luokkaretkiä ja synttärijuhlia.

Kotimaa
Timo Kettunen pitää kymmenen euron seteliä kädessään.
Toni Pitkänen / Yle

Kaikki lähti yhdestä Facebook-päivityksestä. Kuopiolaisen Timo Kettusen mieleen oli jäänyt nettiuutinen, jossa kerrottiin siitä, miten moni lapsi joutuu jäämään pois luokkaretkeltä, synttärikutsuilta tai harrastuksesta köyhyytensä vuoksi.

Hän lähti ideoimaan ongelmalle ratkaisua lennosta ja lupasi perustaa yhdistyksen tukemaan vähävaraisten lasten harrastuksia, jos päivitys saisi tuhat tykkäystä. Idea on yksinkertainen: jos jokainen suomalainen yritys antaa kympin, hyväntekeväisyyteen kertyisi melkein kolmen miljoonan euron potti.

Viikkoa ja 15 000 tykkäystä myöhemmin Kettunen on toteuttanut lupauksensa ja perustanut Valkea Tuli -nimisen yhdistyksen. Sen perustamiskokous pidettiin torstaina ja perjantaina perustettuun Facebook-ryhmään on tullut nopeaan tahtiin tuhansia jäseniä.

– Päivitys lähti ehkä ihan lennosta, mutta kuitenkin sydämestä. Minulla on itsellä lapsia ja olen huolissani tulevista sukupolvista ja niiden eriarvoistumisesta, hän sanoo.

Entä jos yrityksiä ei kiinnostakaan lähteä mukaan? Yrittäjänä itsekin Kettusen mukaan hän on saanut yrityksiltä jo toistasataa lupausta lähteä mukaan. Osa on lupaillut jo isompaakin osallistumista kuin pelkkää kymppiä.

– Jos vaikka 50 000 yritystä lähtee mukaan, se on jo äärettömän iso voitto, Kettunen laskee.

Pykälien ja säännösten mukaan

Netti-ilmiöksi nousseesta hyväntekeväisyystempauksesta on tullut Kettuselle niin paljon yhteydenottoja, ettei hän ole vielä ehtinyt vastata kaikille. Hän kertoo Yle Savolle saaneensa paljon kyselyitä myös yksityisiltä ihmisiltä, jotka haluaisivat osallistua keräykseen. Kettusen mukaan myös yksityiset lahjoitukset ovat tervetulleita.

Myös kritiikkiä on tullut: moni on kysynyt, eikö lahjoittajien kannattaisi tukea jo olemassa olevia hyväntekeväisyysyhdistyksiä. Kettusen mielestä nyt kannattaa kuitenkin hyödyntää tempauksen ympärille noussut julkisuus.

Jos vaikka 50 000 yritystä lähtee mukaan, se on jo äärettömän iso voitto.

Timo Kettunen

– Olisi mukavaa sanoa, että on jo olemassa joku muu hyväntekeväisyysjärjestö, mutta silloin ihmiset voisivat tuumata, että "Aha, antaapa olla".

Kettunen painottaa haluavansa edetä asiassa huolellisesti pykälien ja säännösten mukaan. Tulevaisuudessa yhdistyksen on luotava järjestelmä ja palkattava työntekijät hakemusten käsittelyyn. Tällä hetkellä isoimpana ongelmana hän pitää sitä, että rahankeräysluvan saamiseen poliisihallituksesta voi mennä neljäkin kuukautta.

– Mutta meille voi lahjoittaa ilman rahankeräyslupaakin. Ja kun yhdistys on perustettu, meille voi liittyä kannatusjäseneksi ilman vastuuta ja velvollisuuksia maksamalla tilille vapaaehtoisen summan.