1. yle.fi
  2. Uutiset

Ammattimaisten luontokuvaajien määrä laskee koko ajan: "Valokuvakauppa on surkeassa jamassa"

Digikameroiden aikakaudesta alkoi ammattikuvaajien laskusuhdanne. Nykyään luontokuvaamista tekevät eniten ne, jotka saavat tulonsa muusta työstä, ja kuvaaminen on heille vain harrastus.

Kotimaan uutiset
Lähikuva järjestelmäkameran objektiivista.
Valokuvien väärinkäyttö on kasvava trendi. Yle

Suomalaiset luontokuvaajat ovat samassa jamassa kuin kollegansa maailmalla: jos valokuvien myynnillä aikoisi elää, tarvitaan muutakin työtä kuin valokuvaus.

– Linja on se, että ammattimainen toiminta laskee koko ajan. 1980–1990-luvulla oli useita kuvaajia, leipää näytti riittävän. Sitten alkoi digitalisaatio ja hinnat tulivat alas. Valokuvakauppa on surkeassa jamassa, toteaa Lassi Rautiainen.

Rautiainen pyörittää itse yritystä, joka tarjoaa kuvaajille piilokojuja petokuvaukseen. Asiakaspohja tulee pääasiassa valokuvauksen harrastajista.

– Valokuvaajista yleensä maksimissaan 10 prosenttia on ammattilaisia, sanoo Rautiainen.

Kuvia myymällä ei siis tienaa, mutta Rautiainen uskoo, että hyvillä palveluilla on mahdollisuus menestyä.

– Opastustoiminnassa on mahdollisuus. Kaupunkiin syntynyt voi olla luonnosta kiinnostunut, mutta jos häneltä puuttuu biologinen tietämys, niin sellainen ihminen haluaa ostaa palveluja. Kaikenlainen luonnon tunteminen ja harrastus suuntautuu siihen. Joka tietää kuvaamisesta ja luonnosta, niin pärjää.

Lintuja kuvataan eniten

Piilokojumatkailu eli suurpetojen kuvaaminen maastoon viedyistä kojuista on Suomen erikoisuus.

– Metsästetyt linnut ja nisäkkäät ovat arkoja, ilman ruokintaa ja piilokojuja kuvaaminen ei onnistuisi, sanoo Lassi Rautiainen.

Rautiaisen mukaan esimerkiksi Pohjois-Amerikassa ei tarvita piilokojuja, koska suurpedot kuten karhut ovat jo muutenkin kesyjä, ja niitä on mahdollista kuvata ilman piiloutumista. Siivekkäät ovat silti maailmanlaajuisestikin suosituin kuvauskohde.

Metsästetyt linnut ja nisäkkäät ovat arkoja, ilman ruokintaa ja piilokojuja kuvaaminen ei onnistuisi.

Lassi Rautiainen

– Lintujen kuvaus on ykkönen. Osa kuvaajista on erikoistunut maisemakuvaukseen, joku vedenalaiskuvaukseen tai nisäkkäisiin. Nämä näkyvät valokuvakilpailujen kategorioissakin.

Silloin tällöin ammattikuvaaja saattaa saada aidon kuvatilauksenkin.

– Yhdysvalloista ja Ranskasta löytyy asiakaskuntaa, yksityishenkilöitä, jotka haluavat luontokuvia seinälleen. He ottavat joskus yhteyttä netissä olleesta kuvasta ja kysyvät millä ehdoilla sen voisi saada.

Lue seuraavaksi