Klassisen musiikin reiveissä tunnelma nousee kattoon

Virossa järjestettiin äskettäin pohjois-Euroopan ensimmäiset klassisen musiikin reivit. Jättiläismäinen tanssitapahtuma veti Tallinnan Kultuurikateliin tuhansia ihmisiä. Tällaisten reivien ideana on tuulettaa pölyttyneitä käsityksiä klassisesta musiikista - ja saada ihmiset tanssimaan.

Ulkomaat
Brendan Jan Walsh
Brendan Jan WalshJussi Mankkinen / Yle

Perjantai-iltana pohjois-Tallinnassa voi aistia poikkeuksellisen tiheää tunnelmaa. Ihmisiä valuu virtanaan kaupungin äskettäin avattuun kulttuurikeskukseen Kultuurikateliin eli Kulttuurikattilaan, joka suorastaan natisee liitoksistaan. Mutta nyt ei ole kyse Kylie Minoguen tai Katy Perryn konserteista vaan klassisesta musiikista, jonka ympärille muodostuu tuskin koskaan railakkaita, räväköitä bileitä.

Tätä hämmästeli pari vuotta sitten myös belgialainen klasarientusiasti Brendan Jan Walsh. Miksi klassiseen musiikkiin liitetään snobismia ja elitismiä, miksi sitä nautitaan pompööseissä konserttisaleissa tiukan etiketin mukaan jäykistellen: miksi sen kokemisesta on tehty tylsähkö rituaali, josta puuttuvat kaikki spontaanit vivahteet?

Brendan Jan Walsh
Tallinnan Kultuurikatel täyttyi ihmisistäJussi Mankkinen / Yle

Oh yes!

Walsh ryhtyi tuumasta toimeen, ja ensimmäinen Classical Music Rave järjestettiin Amsterdamissa vuonna 2013.

- Sukupolvi Y, johon kuuluvat 20-45 vuotiaat tai sellaisiksi itsensä tuntevat ihmiset, haluaa juhlia. Amsterdamissa pohdiskelimme ystävieni kanssa että miksi emme voisi järjestää bileitä joissa soitettaisiin klassista musiikkia ja joissa ihmiset voisivat tanssia. Joku huikkasi että classical music rave _ja me muut olimme että _oh yes, Walsh muistelee.

- Ensimmäinen kerta oli varsin jännittävä kokemus. Vettä satoi solkenaan ja yleisö tuli paikalle litimärkänä. Järjestimme tapahtuman vanhassa tehtaassa, ja paikalle saapui kaikesta huolimatta yli 500 ihmistä, vaikka pelkäsimme pahinta. Meininki oli varsin eeppistä, ja päätimme järjestää näitä reivejä lisää.

Headbanging vs baletti

Klassisen musiikin tanssiminen voi kuulostaa vieraalta ajatukselta, mutta:

- Klassinen musiikki on loistavaa tanssimusiikkia, kuten mikä tahansa musiikki, kunhan sitä vain soitetaan rytmikkäästi. Klassista musiikkia on sävelletty paljon myös ihan pelkästään tanssittavaksi, mutta jotenkin tämä on matkan varrella päässyt unohtumaan, Walsh kertoo.

Tanssityyli on itse kullekin vapaa. Tallinnassa näki hurjaakin heittäytymistä ja siinä sivussa hyvin hienovaraisesti rakennettuja, taiteellisia performansseja.

- Meillä on täällä headbangereitä, jotkut taas sukeltavat balettisfääreihin. Minä olen diskomiehiä, oli musiikki sitten kuinka nopeaa hyvänsä. Diskotyyli toimii aina, Walsh sanoo ja huitoo johntravoltamaisesti käsiään.

Brendan Jan Walsh
Mengel & Berg (Brendan Jan Walsh ja Arthur Gumbs)Jussi Mankkinen / Yle

Bartók saa tanssijalkaan liikettä

Klasarireivien hitit ovat usein tuttua ja turvallista, varsin popularisoitunutta klassista musiikkia, jota lähes jokainen on joskus jossakin yhteydessä kuullut.

- Minun suosikkeihini kuuluu Bizet'n Carmenin alkusoitto, se on ihan madness! Walsh innostuu ja näyttää siltä että saattaisi pyörtyä hetkenä minä hyvänsä.

- Valssit taas eivät ole pitkään aikaan olleet muodissa, joten minä haluan tuoda valssin takaisin parrasvaloihin. Johann Strauss II:n Pizzicato-Polka saa takuuvarmasti ihmiset liikkeelle, Šostakovitšin Leningrad-sinfonia toimii kuin häkä joka tilanteessa, kuten myös kaikki mikä liittyy Béla Bartókiin. Ja Viron oma Arvo Pärt on ihan ässä.

Sander Mölder
Sander MölderJussi Mankkinen / Yle

Toiston elementtejä

Tallinn Music Weekin ohessa järjestetyissä reiveissä kuultiin myös virolaista taidemusiikkia, jota soitti paikallinen dj Sander Mölder. Klassisesta taustastaan huolimatta hän on soittanut aiemmin klubeilla lähinnä teknoa.

- Kuulin pari viikkoa sitten, että esiinnyn tällaisessa tapahtumassa. Ryhdyin heti etsimään virolaisen klassisen musiikin kadonneita helmiä radioarkistosta ja digitoin niitä, Mölder kertoo.

- Minulle tämä konteksti on valtavan innostava. Olen toiminut dj:nä viitisen vuotta ja kuunnellut paljon teknoa, jazzia, klassista ja soulia. Minusta on kiinnostavaa löytää musiikista samankaltaisuuksia, oli sitä sitten sävelletty 1700-luvulla tai nykypäivänä. Jos ajatellaan vaikkapa teknoa tai Bachia, molemmissa ideana on samojen elementtien jatkuva toistuminen.

Sander Mölder
Sander Mölder soittaa levyjäJussi Mankkinen / Yle

Vallankumousta ilmassa

Paitsi reiveillä, klassisen musiikin kauhukakaranakin tunnettu Brendan Jan Walsh haluaisi mullistaa muutenkin koko genreä reippaalla otteella.

- Sitä on tuotava ihmisten ilmoille: klassista musiikkia ja taidetta on saatava jokaiseen kadunkulmaan. Minun unelmani on yllättää ihmisiä: tällainen saa heidät hymyilemään ja tanssimaan ja ehkäpä myös tappelemaan vähemmän, Walsh summaa.

Parhaillaan meneillään oleva Classical Music Rave- kiertue ulottuu Tallinnan lisäksi Sao Pauloon, Rio de Janeiroon, Havannaan, Meksikon Guadalajaraan, New Yorkiin, Lontooseen, Berliiniin ja Antverpeniin.

Mutta ei Helsinkiin.