1. yle.fi
  2. Uutiset

Nationalistijohtaja ei aio palata sotarikostuomioistuimen eteen - "Pidättämiseni ei ole helppoa"

Terveyssyiden takia väliaikaisesti vapaaksi päästetty äärikansallismielinen serbijohtaja Vojislav Seselj on kieltäytynyt palaamasta takaisin Haagiin. Serbian pääministeri on moittinut oikeuden vaatimuksia Seseljin palauttamisesta.

Ulkomaat
Vojislav Seselj vilkutti kannattajilleen Belgradissa, Serbiassa 12. marraskuuta 2014.
Vojislav Seselj vilkutti kannattajilleen Belgradissa, Serbiassa 12. marraskuuta 2014.Andrej Cukic / EPA

Äärikansallismielinen serbijohtaja Vojislav Seselj on kieltäytynyt jyrkästi palaamasta Haagin sotarikostuomioistuimen eteen. Sotarikoksista syytetty Seselj vapautettiin väliaikaisesti marraskuussa terveydellisten syiden takia.

Tuomioistuin vaatii kuitenkin Seseljin palauttamista Haagiin sopimusrikkomuksen takia. Päätös merkitsee sitä, että Serbian viranomaisten on pidätettävä nationalistijohtaja.

Entinen Serbian radikaalipuolueen johtaja uhoaa lehtihaastattelussa, ettei aio palata oikeuden eteen ilman vastarintaa.

– Antaa poliisin tulla hakemaan minua. Hehän pidättävät ihmisiä. Jos poliisi tulee hakemaan minua, he tekevät sen väkivaltaisesti. Minun on siis turvattava selustani. Pidättämiseni ei ole helppoa, Seselj sanoi Vacernje Novosti-lehden mukaan.

YK:n sotarikostuomioistuimen tuomarit vapauttivat nationalistijohtajan tilapäisesti, jotta tämä voisi saada syöpähoitoa Serbiassa. Tuomioistuimen mukaan Vojislav Seselj on kuitenkin rikkonut ehtoja ilmoittamalla julkisuudessa, ettei aio koskaan palata selliin.

Seseljia syytetään useista sotarikoksista Jugoslavian sodan aikana. Hän oli Haagissa pidätettynä yli kymmenen vuoden ajan.

Serbian pääministerin Aleksandar Vucicin mukaan Seseljin palautusvaatimus takaisin vankilaan on moraaliton. Vucic sanoo, että Serbian hallitus päättää lähipäivinä miten se aikoo asiassa toimia.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi