1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näkökulma: Herää Suomi, Viro puskee ohi!

Jokainen virolainen saa viikon verran ylimääräistä aikaa digitaalisen allekirjoituksen ansiosta. Kun aika ei kulu virastoissa, ehtii vaikka käydä kalassa. Viron valtio puolestaan säästää jopa kaksi prosenttia BKT:stään siksi, että turhasta paperinpyörittelystä on päästy.

Kotimaan uutiset
Satu Miettisen Näkökulma-kuva piirros
Stina Tuominen / Yle

Vietin opiskeluaikoinani lukuvuoden Tanskassa. Elämäniloiset, rennot, sosiaaliset, hyvästä ruoasta nauttivat Sörensenit ja Jensenit tekivät vaikutuksen. Tanskassa oltiin rennompia kuin Ruotsissa mutta skandinaavisempia kuin Hollannissa.

Tässä kuussa juutit ovat jälleen niittäneet kansainvälistä mainetta. YK:n mukaan tanskalaiset ovat maailman onnellisimpia ihmisiä ja digitaalisuutta he osaavat hyödyntää paremmin kuin kukaan muu. Näin kertoo Digibarometri.

Tuota samaa tavoittelee myös veljeskansamme Viro. Etelänaapuri markkinoi itseään maailmalla digikylki edellä. Digibarometrin mukaan juuri Virossa on saatu parhaiten tehoja ja tuottavuutta julkiselle sektorille digitaalisuuden ansiosta.

Kun ei tarvitse jonottaa paperinivaska kädessä virastoihin, voi käydä useammin sienessä tai kalassa.

Siret Schutting

*Jokainen virolainen säästää viikon *verran omaa aikaansa digitaalisen allekirjoituksen ansiosta. Siis myös ne virolaiset, jotka eivät digiallekirjoitusta käytä!

Kun ei tarvitse jonottaa paperinivaska kädessä virastoihin, voi käydä useammin sienessä tai kalassa, sanoo 25-vuotias diginatiivi Siret Schutting avatessaan ulkomaisille vieraille digitaalisen yhteiskunnan saloja. Schutting johtaa e-Estonia showroomia Tallinnassa.

Se on näyteikkuna digi-Viroon. Vieraita e-Estonia showroomissa lappaa samaan tahtiin kuin Suomessa sillloin, kun koulumme vielä paistattelivat Pisa-tulosten loisteessa. Irlantilaisille vierailleen Siret sanoo kolmeen kertaan Viron olevan Pohjoismaa. Siis Pohjoismaa siinä missä Tanska, Ruotsi tai Suomi.

Ajatus kuulumisesta ns. Baltoskandiaan ei ole Virossa uusi, sitä on viljellyt mm. presidentti Toomas Hendrik Ilves. En silti malta olla ihastelematta tapaa, jolla virolaiset silmääkään räpäyttämättä myyvät ongelmanratkaisukykyään yhdistettynä luonnonkauniiseen pohjoismaiseen imagoon.

*Pelkästä mainoskampanjasta *ei silti ole kyse. Virolaiset ovat luoneet e-yhteiskunnan, jollaisesta lahden tällä puolella vasta haaveillaan. e-Viro on yhtä kuin arjen sujuvuutta.

Eniten käytetty digitaalinen palvelu on e-pysäköinti, jota voi käyttää jopa ihan tavallisella kännykällä. Myös veroilmoituksista 95 prosenttia annetaan sähköisesti. Schutting kertoo kanadalaisille, että koska verojen maksaminen on tehty Virossa naurettavan helpoksi, niitä on turha kiertää.

Kaikenkaikkiaan Viro säästää pitkän pennin julkisissa menoissa digitaalisen allekirjoituksen ansiosta: säästöksi on arviotu jopa kaksi prosenttia bkt:stä. Syynä on on mm. se, että uusiakseen reseptin, potilaan ei tarvitse varata aikaa lääkäriltä. Ynnä muuta.

Uusin keksintö on e-kansalaisuus, joka on joulukuun alusta on tarjonnut digitaalisen allekirjoituksen myös muille kuin virolaisille. Idea on nerokas ja maailmassa ainutlaatuinen.

E-Viroa voisi verrata uuteen mantereeseen, jonne tullaan kultaa vuolemaan, kuten Amerikkaan. Ja mikä parasta, tästä hyötyy myös Viro. Kun idänkauppa yskii, keksii Baltian Tiikeri uuden markkinainnovaation: brändäämällä itsestään digi-Viron, se houkuttelee investointeja ja innovaattoreita.

Näyttää siltä, että koodarit nostavat Viron maailmankartalle. Siinä mielessä Viro on kuin Tanska, se sekä keksii että osaa markkinoida keksintönsä. Katkeransuloiseksi asian tekee se, että sähköinen henkilökortti keksittiin alunperin meillä. Silti vasta virolaiset osasivat rakentaa siitä tuotteen. Herää Suomi!

Lisää aiheesta Ajankohtaisessa kakkosessa tänään TV2:ssä kello 21.00.

Lue seuraavaksi